Meer dan 2 miljoen mensen keken naar de televisieserie Het verhaal van Nederland. De geschiedenis van ons land, gedramatiseerd en verteld door acteur Daan Schuurmans. Inmiddels is de laatste aflevering uitgezonden maar gaat het verhaal nog verder. Want niet alleen zijn er podcasts gemaakt door cabaretier Diederik van Vleuten die alleszins de moeite van het beluisteren waard zijn. Er is ook de mogelijkheid om op historische plaatsen een wandeling te maken waarbij Daan Schuurmans optreedt als verteller. Stella Ruisch probeerde een podwalk uit in Hanzestad Deventer en kwam enthousiast terug.

Stampvoeten op de Brink

Het is even zoeken hoe de podwalk in zijn werk gaat. Het liefst wil ik zelfs even kinderachtig stampvoeten op de Brink in Deventer. Na een korte pauze voor een kop koffie  -gelukkig- aan het begin van de wandeling blijft de app op mijn telefoon hangen. Wat ik ook doe, Daan Schuurmans zwijgt in alle talen. Hij weigert te vertellen wat er te zien valt op het bolletje op de digitale kaart, waar we toch volgens het gps-signaal bovenop staan.

Voor de geduldige bezoeker is er achter de Waag bij de Brink een plattegrond uit de Hanzetijd.

Herstart van podwalk door Deventer

In een opwelling besluit ik de app te verwijderen en opnieuw te downloaden uit de appstore. Was ik toch even vergeten dat Daan ons aan het begin van de ‘podwalk’ had gewaarschuwd! De wandeling is alleen in zijn geheel te beluisteren en kan niet op een ander punt worden opgepikt. Er zit niets anders op: daar gaan we weer over de Deventerbrug uit de jaren ’30 van de vorige eeuw (dat had Daan al ons verteld), via een blik op de molen (had Daan ons al op geattendeerd) terug naar de overkant om verplicht weer te beginnen op punt 1: het prachtige uitzicht op Deventer aan de overkant van de IJssel.

Machtig mooi

Wie dus net zo digitaal begaafd is als deze zestigplusser zij gewaarschuwd. Maar om het Cruijffiaans te zeggen: als je het doorhebt, dan zie je het ook.  Een podwalk klinkt alsof je een reis door de toekomst maakt. Maar is eigenlijk een digitaal opgenomen wandelroute die verbonden is aan de plek waarop je staat.  Via je telefoon worden de gegevens van je locatie verbonden aan het verhaal van Daan in de app. Machtig mooi blijft het.

‘Kennis is macht’ is  ook nog eens de toepasselijke titel van deze podwalk. Door de zure appel heen gebeten van de herstart is het ongelooflijk leuk door rasverteller Daan Schuurmans mee genomen te worden. Eerst naar de bloeitijd van de Hanzestad, daarna naar de achtergrond van de reformatie en een van zijn geestelijk leiders, de Deventenaar Geert Groote. Aangekomen op het Muggeplein wordt ons ineens heel duidelijk wat de  Zwarte Pest betekende voor de bewoners indertijd. Een ziekte die Geert uiteindelijk ook heeft geveld.

Denk de moderne aanpassingen weg en je wandelt met Daan Schuurmans door het Deventer van 4 eeuwen geleden.

Daan Schuurmans wijst de weg in podwalk

We lopen langs de Infirmerie, waar de zieken werden verpleegd en staan even stil voor het verhaal.. We  zijn niet de enigen, zie ik,  die zijn verleid tot een podwalk met Daan Schuurmans door Deventer. Een groepje van drie staat net als wij gebogen over de mobiele telefoon waaruit zijn stem opklinkt. De wandeling is op de app  zo in te stellen dat Daan niet alleen de weg wijst maar ook uit zichzelf begint te vertellen. Wie daar geen prijs opstelt kan zelf lopen en stil staan bij de nummers op de digitale kaart. De bedoeling is eigenlijk dat je  luistert met oortjes en niet zoals wij samen doen met één telefoon.

Deventer aangename bestemming

De combinatie van sfeertekening en moderne techniek van een audiogids bezorgt ons een leuke en vooral andere kijk op Deventer. Buiten de podwalk biedt Deventer sowieso genoeg vertier om  een aangename bestemming te zijn voor een dagje uit. We eindigen waar we begonnen zijn aan de IJssel. Maar 3x op een dag over de IJsselbrug lopen, vinden we genoeg. We steken nu over met het pontje naar de parkeerplaats waar de auto staat.

Ook modern Deventer heeft zijn bezienswaardigheden. Dankzij de podwalk valt het ons nu pas op dat het nieuwe stadhuis van Deventer tegenover de Lebuinuskerk versierd is met vingerafdrukken…

Nog meer leuke vaderlandse historie

Er zijn genoeg plekken in Nederland die in de meivakantie uitnodigen om op een leuke manier te genieten van de vaderlandse historie. Trek bijvoorbeeld tijd uit en ga naar Texel voor een bezoek aan Kaap Skil, het museum dat een stukje maritieme geschiedenis bewaart. Fiets een stevig rondje door Twente en bezoek daar deze mooie kastelen. Of combineer Deventer met een bezoek aan die andere hanzestad, dichtbij gelegen, Zutphen. Of reis naar het zonnigste deel van Nederland, Zeeland en wandel door sfeervol Middelburg. De geschiedenis letterlijk proeven kan ook: in het Jenevermuseum in Schiedam.

Openingsfoto: uitzicht op Deventer vanaf het startpunt van de podwalk. Alle foto’s: ©Stella Ruisch