Net iets meer dan 10 procent van de leeftijdsgroep 1956-1961 heeft tot nu toe zijn tweede boosterprik gehaald. Begin januari heeft Stella Ruisch (64) haar laatste vaccinatie wel gehaald maar nu twijfelt ze over haar tweede boosterprik. Wel of niet doen? Ze zet de argumenten voor en tegen op een rijtje.

Waarom zou ik een boosterprik halen?

Op de kinderverjaardag die ik afgelopen weekeinde bezocht werd aarzelend weer gefeliciteerd met zoenen. Ook ik zoende -alleen-  de moeder van de jarige Job één keer op de wang. De afgelopen twee jaar is de angst voor besmetting diep geworteld geraakt. De angst voor het kwaad dat het coronavirus lichamelijk kan aanrichten is echter flink geslonken. Ondanks dat er nog regelmatig afzeggingen voor activiteiten op de app binnenkomen met de melding “Ik heb corona”. De meesten zijn hooguit een flinke week ziek en dat is het dan. Dus waarom zou ik een tweede boosterprik halen?

In de zomer daalt het aantal ziektegevallen

Daarnaast daalde de afgelopen twee jaren in de zomer wel het aantal ziektegevallen. Logischer is dus te wachten tot het eind van de zomer met een nieuwe inenting. Want waarschijnlijk gaat het aantal besmettingen in de herfst weer oplopen. Ongeveer tegelijkertijd als de eerste griepgevallen weer worden gesignaleerd. En moet ik covid inmiddels niet op dezelfde manier beschouwen?

Afstand bewaren uit angst voor coronavirus én griep

In het seizoen 2017-2018 raakten de ziekenhuizen overbelast door het aantal mensen dat door griep longontsteking kreeg en daardoor moest worden opgenomen. Ongeveer 900.000 mensen raakten besmet, rapporteerde de RIVM de daaropvolgende zomer. Onder de indruk van deze cijfers, ben ik ervan overtuigd dat ik om meer dan alleen covid afstand moet bewaren van anderen en regelmatig bij thuiskomst mijn handen moet blijven wassen. En ook in mijn elleboog moet hoesten en niezen… Los van die tweede boosterprik.

Vanaf half april heeft de overheid de verantwoordelijkheid voor bescherming tegen het coronavirus immers weer bij onszelf neergelegd. Met de wijze raad om voorzichtig te zijn  en een zelftest te doen bij het vermoeden dat je corona hebt. Wat 50-, 60plussers betreft zie ik dat het laatste wel wordt gedaan maar het afstand houden….Ik bespeur bij mezelf een lichte huiver als mensen te dichtbij staan. Soms ontkom ik niet aan een dicht op elkaar staande rij voor de kassa. Toch maar voor de zekerheid die tweede boosterprik halen?

vaccinatie
Wat waren we blij met die eerste vaccinatie! Toen wisten we nog niet dat er na die tweede nog een derde zou volgen, en nu ook nog een vierde.

Nog niet overtuigd van noodzaak

“Baat het niet, dan schaadt het niet,” zeggen een aantal mensen in mijn omgeving die reeds een pleistertje op hun bovenarm hebben zitten. “En is-tie straks in de herfst uitgewerkt, dan halen we weer een nieuwe.” Maar als ze dat zeggen, moet ik wel even terugdenken aan de buurvrouw die zich al na de eerste vaccinatieronde een speldenkussen noemde. Nee, ik ben door hen nog niet overtuigd van de noodzaak van die tweede boosterprik.

Naarmate je vaker prikt minder effect

Ruim een week geleden viel de uitnodiging om een afspraak te maken voor de tweede boosterprik op de mat. En is de vraag of ik er op in ga actueel geworden. Ik lees het advies van de Gezondheidsraad maar ook het commentaar van immunoloog Willem van Eden in een artikel van de Volkskrant over het nut van boosterprikken. Volgens hem is het de vraag is of  veelvuldig boosteren zin heeft. Naarmate je vaker prikt is een boosterprik  minder effectief, zegt hij daarin. Wel met de toevoeging “dat er in de huidige (eerste) boostercampagne daarvan nog geen sprake is.”

Vingers gekruist

Het sterkt me in de opvatting dat er in de leeftijdsgroep 60-70 jaar grote verschillen zijn in gezondheid. Zou ik me kwetsbaar voelen, dan zou ik het zekere voor het onzekere nemen en voor de tweede boosterprik gaan. De komende maanden vertrouw ik echter even op mijn eigen weerstand, geholpen door drie vorige vaccinaties. Vingers gekruist, dat wel.

Meer lezen over vaccinatie

Ook de griepprik staat net als de tweede boosterprik ter discussie. Daarover schreven we op Meerdanvijftig.nl ook: 5 reacties over de griepprik onder de loep. De afgelopen 2 jaar leefden we natuurlijk ook over de ervaringen die de coronapandemie met zich meebracht. Zoals ‘zo bewaar je de corona-vrede in huis.’ En de belofte die de komst van vaccinatie inhield. De laatste loodjes wogen, zoals altijd, het zwaarst. Met verbazing maakten we de brief open met de volgende vaccinatie: tegen pneumokokken. En dat was dus nog voor de tweede boosterprik!

Openingsfoto: Priklocatie van de GGD bij de RAI in Amsterdam