De maand december staat niet alleen in het teken van Kerstmis en Sinterklaas. Het is ook de maand dat zorgverzekeraars ons attent maken dat we nog één maand de tijd hebben om over te stappen. Met een blik op de huishoudportemonnee waar het geld uitvliegt, is het misschien beter om nu in alle rust je huiswerk te doen om te kijken of het voordelig is straks over te stappen. Zeker nu in 2023 de collectiviteitskortingen op de zorgverzekering worden afgeschaft.

Het kan veel euro’s schelen als je je in zorgverzekering verdiept

“Weet je zeker dat je wel een aanvullende verzekering nodig hebt voor 30 fysiotherapeutische behandelingen?” Het is eind 2021 en mijn vriendin heeft net besloten dat ze de overstap maakt naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het onderwerp tijdens een wandeling op de zondagmiddag zet me aan het denken. Nog 14 dagen de tijd om me erin te verdiepen dus ik besluit de polisvoorwaarden van mijn huidige zorgverzekering snel door te nemen.

Wat een vervelend karweitje is dat uitpluizen van voorwaarden en vergoedingen! Maar het kán heel wat euro’s opleveren als je je in je zorgverzekering verdiept.  Veel Nederlanders hebben de neiging zich over te verzekeren en ik ben er een van. Want tot nu toe zijn mijn blessures na zo’n 4 tot 6 behandelingen door de fysiotherapeut zo goed als verholpen en kan ik de rest met oefeningen thuis af. Dan verzeker je dus met 30 behandelingen voor 5 blessures per jaar….Maar in onze aanvullende verzekering zijn ook hogere vergoedingen opgenomen voor tandheelkundige zorg en mijn man heeft helaas terugkerende problemen met zijn gebit. We hebben beiden onze polis bij dezelfde verzekeraar, ook al zouden we natuurlijk los van elkaar keuzes kunnen maken. Dit is echter wel zo gemakkelijk.

Goed voornemen om dit jaar eerder naar zorgverzekering te kijken

Ik bespreek het tussen de inkopen voor Kerstmis en daardoor besluiten we al snel dat we wel goed zitten bij onze huidige zorgverzekering. Maar ik neem me meteen voor om in 2022 tijdig opnieuw te kijken naar onze gedeclareerde kosten en de prognose voor komende jaren.

Het lijkt me verstandig eerst voor onszelf op een rijtje te zetten, wat we belangrijk vinden om te verzekeren. Omdat we reislustig zijn, is het fijn om de kosten voor ziekte in het buitenland ook verzekerd te hebben. Die fysiotherapie kan wel een tandje minder. En een gehoorapparaat, op onze leeftijd ook een onderwerp, is geen criterium meer: je mag er maar één in 5 jaar aanschaffen. Dat heb ik in 2021 gedaan.  En dan krijg je ook nog maar een gemaximeerd bedrag vergoed, ontdekte ik.

Restitutiepolis niet meer wat het geweest is

Website van Poliswijzer.nl

Ik lees het terug op de website van poliswijzer.nl. Het is de onafhankelijke zorgverzekering-vergelijker die ik heb uitgekozen om met mijn wensenlijstje bij de hand mijn zorgverzekering te vergelijken. Ik vul niet meteen mijn gegevens in maar lees eerst de informatieve verhalen over het onderwerp zorgverzekering die er ook op deze website staan. Zodoende kan ik beamen dat onze zogenaamde restitutiepolis inderdaad lang niet meer alle kosten vergoedt maar een flink aantal behandelingen tot nog maar bijvoorbeeld 75 procent. Wel iets om mee te wegen.

Naturapolis

Dan maar een naturapolis? Maar dan bepaalt de zorgverzekeraar naar welke behandelaar ik ga. Want alleen een zorgverlener waarmee mijn zorgverzekeraar een contract heeft, kan zijn rekeningen dan direct doorsturen. Maar een combinatiepolis kan ook. Ook iets om rekening mee te houden bij het maken van een keuze.

Integraal Zorg Akkoord

Overigens heeft de overheid onlangs in deze discussie over wel of geen vrije artsenkeuze een schot voor de boeg gegeven met de presentatie van IZA, het Integraal Zorg Akkoord, waarover belanghebbenden (artsen, ziekenhuizen en verzekeraars) nu aan  het steggelen zijn.

Geld besparen met zorgverzekering

Uiteindelijk druk ik op de knop en krijg een lijst van polissen en zorgaanbieders door Poliswijzer.nl gepresenteerd. Wow! Wat zijn er veel polissen mogelijk! Let op, schrijft Poliswijzer.nl in een toelichting: er zijn veel minder bekende ‘dochters’ van bekende zorgverzekeraars bij. Die geven dezelfde polisvoorwaarden maar tegen een lagere premie. Dat kan interessant zijn. Net als per maand, kwartaal of per jaar betalen. Dat levert ook nog een kleine korting op.

Veel om nog over na te denken en naast elkaar te leggen bij een zorgverzekering; zelfs met de helpende hand van een onafhankelijke vergelijker. Gelukkig heb ik daarvoor nog alle tijd!

Meer lezen over zorg en gezondheid?

Marlies Mielekamp was jarenlang mantelzorger en werd geraakt door de opmerking die Linda de Mol ooit maakte over de zorg voor haar moeder. Daar kwamen veel reacties op. Mooi dat in een aantal zorgverzekering ook vervangende mantelzorg onder voorwaarden wordt vergoed! Meer lezen over gezondheid, klik dan hier.

Foto: Sam Williams/Pixabay