Wat fijn om te merken dat mijn open brief na de opmerking van Linda de Mol ‘ik heb mijn moeder nooit als een last ervaren’ zoveel gelezen is en zoveel reacties op Facebook heeft opgeroepen. Het verhaal heeft tienduizenden mensen bereikt! Natuurlijk, Paula da Silva, je hebt gelijk met je reactie dat een rijke familie als De Mol een buitencategorie is en daardoor goede zorg gemakkelijk kan inkopen. Hartverwarmend vond ik het bericht van Fran Woerdeman en Dana Rosenberg dat ze net als ik mantelzorger zijjn geweest en zware jaren hebben meegemaakt. Ondanks dat je het natuurlijk met alle liefde doet! Per slot van rekening heeft mijn moeder – net als veel andere ouders – vroeger ook liefdevol voor haar kinderen gezorgd. En ook dat moet met 8 kinderen voor haar soms niet makkelijk zijn geweest…

Community voor mantelzorger

Een andere reactie kwam van PGGM&Co een community van mantelzorgers die tweeëneenhalf jaar geleden is opgericht. “Wij willen mantelzorgers landelijk met elkaar verbinden door middel van een platform waar ze hun verhalen kunnen delen maar elkaar ook tips kunnen geven. Daardoor kunnen ze elkaar helpen en in hun kracht zetten’, vertelt Amy Noort, community manager bij Wij Mantelzorgers. “Wij willen jouw verhaal graag op onze site publiceren, omdat we het veel herkenning onder andere mantelzorgers teweegbrengt.”

Soms wordt het te veel…

mantelzorger

Léon Pijls wijst op de mogelijkheid van respijt zorg voor mantelzorger die grens heeft bereikt.

Bijzonder was de opmerking van mijn vroegere buurtgenoot Léon Pijls die schreef: ‘Je kunt ook gebruik maken van Respijtzorg, Marlies!” Léon werkt als klantcoördinator bij Home Instead Thuisservice Nijmegen, een organisatie die thuiszorg op maat voor ouderen aanbiedt. “Soms wordt het mantelzorgers te veel”, weet hij als geen ander. “Ik was samen met twee broers mantelzorger voor mijn oom. Eens per drie weken, ging ik het weekend naar Zuid-Limburg, voor mij vanuit Nijmegen niet naast de deur. Zowel mijn beide broers als ik merkten dat het  iets te veel was naast onze andere bezigheden. Wij hebben toen met zijn drieën iemand ingehuurd die een weekend voor haar rekening nam, dat betekende dat ik nog maar eens per vier weken naar mijn oom hoefde. Dat kostte mijn broers en mij weinig, maar zorgde wel voor verlichting.”

Respijtzorg vergoed door WMO

Pijls haalt ook het voorbeeld aan van de 87-jarige vrouw die de zorg voor haar 93- jarige man niet meer aankon. “Maar ze wil voor hem blijven zorgen, want dat heeft ze al haar hele leven gedaan. Dan nemen de CAREGivers van Home Instead bijvoorbeeld het douchen van deze man elke dag voor hun rekening. Dat gebeurt tegen een schappelijke prijs. Deze vaste medewerkers bieden naast persoonlijke verzorging ook praktische ondersteuning om de overbelaste mantelzorger te ondersteunen.  Het ondersteunen van de mantelzorger (Respijtzorg) valt ook binnen de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Dit is dus ook weggelegd voor gewone stervelingen, daar hoef je geen De Mol voor te heten!”

Openingsfoto: CMrMT/Flickr.com