Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Deze keer geeft ze 3 recepten met ingrediënten die je meestal toch in huis hebt verkoeling bij zomers weer: ijskoud lekker in de zon!

Mijn keuken ligt aan de zonnige kant van het huis. Heel fijn in alle seizoenen, behalve tijdens hittegolven in de zomer. Zelfs met gordijnen dicht is koken niet te doen. Hoe doen al die snackbar, restaurants en cafés dat?! Ik hoop voor de meesten dat er een airco is. Ik houd het hoofd koel met recepten die ijskoud lekker zijn.

Portugese koffie: mazagran

Ooit was ik in Lissabon nieuwsgierig naar mazagran, dat bij alle kiosken onder de soorten koffie staat. Het bleek een zomers drankje van citroen, sterke espresso, suiker en ijsblokjes. Perfect voor warm weer als je toch je ochtendkoffie wil hebben om wakker te worden. Ik heb het daar elke ochtend gedronken en nu maak ik het hier als ik zin heb in iets ijskoud lekker fris bij heet zomerweer.

Nodig voor 8 porties:

  • sterke zwarte koffie voor 8 espressokopjes of vier koppen
  • 16 theelepeltjes suiker of 8 zakjes of klontjes
  • halve citroen
  • 6 ijsblokjes om af te koelen en één ijsblokje per espresso kopje

Zet de koffie. Los de suiker op in één van de vier koppen koffie of twee espresso kopjes, terwijl die nog heet zijn. Giet in een grote koffiepot of hittebestendige kan met de andere koffie. Laat een half uur buiten de ijskast afkoelen. Gooi de zes ijsblokjes erbij. Pers de citroen uit. Voeg toe en roer om. Proef even of je het zoet genoeg vindt. Anders nog suiker, opgelost in een beetje water toevoegen. Zet het geheel het liefst een nacht in de koelkast of minimaal twee uur in de ijskast. Als je haast hebt een half uur in de vriezer. Moet je pot of kan wel tegen kunnen!

Snelle koude soep voor bloedhete dagen: gazpacho

De zuidelijke landen weten goed om te gaan met eten en hitte. Deze soep stamt uit Spanje en valt aan te vullen met stokbrood of pizzabroodjes of natuurlijk een pastasalade. Mijn soep is gebaseerd op een recept uit de Allerhande waarbij verrassend genoeg azijn en augurk aan de soep wordt toegevoegd. Je kunt kiezen om het weg te laten als je niet zo van zuur houdt. Je hebt wel een blender nodig of staafmixer met hoge kan. Het bouillonpoeder als idee komt uit een ander snel gazpachorecept en basilicum of munt is mijn eigen improvisatie. Munt maakt het nog frisser.

Nodig voor 2 personen

  • 500 gram passata, kant&klare tomatensaus of gepelde tomaten in blik of pot
  • Halve pot gegrilde rode paprika’s
  • halve komkommer
  • 1 zoetzure augurk
  • halve gesnipperde rode ui
  • paar gesnipperde blaadjes basilicum of munt
  • eetlepel rode wijn azijn
  • twee eetlepels olijfolie
  • vier ijsblokjes
  • naar keuze eetlepel bouillonpoeder

Snipper ui, komkommer en augurk. Giet de tomatensaus en gegrilde paprika uit de potten in de blender of hoge kan. Voeg de gesnipperde groenten toe. Daarna de azijn, helft van de basilicum of munt en olijfolie (eventueel het bouillonpoeder). De ijsblokjes kun je er ook bij gooien, maar kun je ook later laten smelten in de soep vóór je hem in de ijskast zet. Wel goed om roeren dan. Zet de soep een half uur in de koelkast. Je kunt het in glazen serveren of soepkommen met de overgebleven snippers basilicum of munt.

IJskoffie een ijskoud lekker toetje

In Keulen op een snikhete dag vielen we voor ijskoffie, want warme thee of koffie kon ons niet bekoren. We waren al oververhit. Tot onze verrassing kwam er koffie die er feestelijk uitzag met een bol ijs en slagroom. Koffie en gebak in één!

Nodig voor 1 portie

  • Twee espresso ( hoe dan ook gezet)
  • twee klontjes, schepjes of één zakje suiker
  • scheut ongeklopte slagroom
  • 4 ijsblokjes
  • bol ijs naar keuze (chocola,mokka, kaneel of vanille)
  • slagroom
  • versieren met strooisel, kaneel, cacaopoeder of stukjes chocola

Gebruik een hoog glas. Zet de koffie in een kop. Voeg suiker, slagroom en 2 ijsblokjes toe en roer om. Giet over in het glas na afkoelen. Doe het bolletje ijs erbij, voeg nog twee blokjes ijs toe en spuit de geklopte slagroom erop. Fantaseer zelf een passende versiering. Genietze!

Meer recepten voor sjieke kliekjes?

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Van een restje pastinaak kan ze ook een lekkere linzensoep maken. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag een heerlijk chocolade bananenbrood. Lees hoe je van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt van Brigitte Leferink. Of maakt van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer ook eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Alle foto’s: ©Karin de Lange