De laatste weken wordt het weerbericht bij het Journaal geïllustreerd met foto’s van prachtig avondrood of mysterieus ochtendlicht dat door mist tussen bomen breekt. De randen van de dag geven vooral in de winter het mooiste licht, weet ook fotograaf Kees Rooze. Daarom trotseert hij deze maanden met zijn vrouw de kou om met zijn camera op ontdekking te gaan. Fietsen om te fotograferen!

Als de zon zijn hoogste stand bereikt, is het licht niet op z’n mooist vind ik. Juist bij de dageraad of als de zon ondergaat, vinden veel fotografen net als ik het licht het meest fotogeniek. Immers bij vol daglicht zijn er slagschaduwen en lijken sommige objecten te verbleken.

Leuk tijdverdrijf in coronatijd

Regelmatig fietsen mijn vrouw en ik langs het Gein in het noordwestelijke puntje van de provincie Utrecht en niet zelden aan het eind van de dag. En dan stel ik het geduld van mijn vrouw op de proef. Want ik haal elke keer het ritme eruit, omdat ik wil fietsen én fotograferen. Sinds kort heeft mijn partner een toestel met een betere lens en voel ik de concurrentie priemen in mijn rug. Want nu staat zij ook foto’s te maken en zij heeft een goed oog voor bijzondere beelden.

Soms fotografeer ik met mijn spiegelreflex camera en soms met de telefoon. De meeste recente mobiele telefoons hebben inmiddels uitstekende lenzen. Ten tijde van een lockdown is fotograferen een leuke bezigheid gebleken. Zo combineren we lichaamsbeweging met het tijdverdrijf mooie beelden vast te leggen.

Meer avond- dan ochtendlicht

Ik ben niet zo matineus dus heb ik meer beelden van avondlicht dan van ochtendlicht. De zon en het water spelen daarbij voor mij een inspirerende rol. Laatst stond de zon op doorbreken door de ochtendmist langs het water van de Gaasp in Amsterdam-Zuidoost en dwong me tot afstappen. Maar ook het allerlaatste licht over de Amstel richting de Munt in Amsterdam trof mijn oog.

Winters licht verbluffend mooi

Als het koud is zijn de uitzichten ook vaak helder en dat weerspiegelen de foto’s. Vorig jaar januari ben ik doelbewust tot de zon onderging schaatsers blijven fotograferen. Het licht was zo verbluffend mooi! Bij het Abcoudermeer stond een man naast mij. Hij zag mijn foto’s en was jaloers. “Met mijn telefoon kan ik niet zulke mooie foto’s maken,” mopperde hij.

schaatsen herinnering
Vorig jaar januari was het licht zo mooi dat Kees Rooze bleef fotograferen.

Hopen op nog zo’n mooie dag om te fietsen en te fotograferen

Daar moet ik wel wat voor over hebben. Want ik herinner me dat het ijskoud was en ik had het gevoel dat mijn handen een geheel eigen leven waren gaan leiden. Met handschoenen is fotograferen geen doen en elke keer moest ik ze uiteindelijk uittrekken. Voor het fotograferen met een telefoon zijn handschoenen te koop die op de display van de telefoon werken. En met die veel beter geworden lenzen, is het misschien een idee voor mij (en mijn handen) als er de komende maanden nog van die mooie winterse dagen komen om te fietsen en te fotograferen. Want dat licht blijft me fascineren…

Fascinerend licht bij Het Gein.

De keuze van Kees

Dit is een nieuwe bijdrage in de rubriek Keuze van Kees. Leer met hem anders te kijken naar de omgeving: ooit goed opgelet op de schoonheid van straatverlichting? Krijg ook oog voor streetart. Of lach om de soms wonderbaarlijke posters op straat. En richt de blik ook eens omhoog, want daar zie je soms ook de mooiste dingen!

Openingsfoto: De zon breekt door bij de Gaasp. Alle foto”s: ©Kees Rooze