Wacht niet maar verwezenlijk je woonwensen nú. Dat is de boodschap die de echtgenoot van Stella Ruisch uitdraagt. Bedoeld voor alle zestigers in zijn omgeving.  Als financiële man, vindt hij dat je lang genoeg moet kunnen genieten van een verbouwing. En een nieuwe keuken gaat in zijn gedachten zo’n 10 tot 15 jaar mee. Inmiddels heeft hij niet alleen een aantal vrienden en kennissen overtuigd van hun “laatste” verbouwing, ook zijn eigen, spaarzame, vrouw is inmiddels om.

Van gas naar elektrisch koken

Bewonderend bekijk ik de nieuwe keuken van een vriendin. Toch handig die kraan waarmee je meteen water op de goede temperatuur hebt. En ik denk eraan hoe lang wij het water moeten laten lopen voordat het een beetje warm wordt. O, en die prachtige afzuiger midden in haar inductieplaat!

Meer dan tien jaar geleden dacht ik dat het juist handig was om een gasfornuis te hebben. Voor het geval de stroom zou uitvallen. Jammer dat de elektrische ontsteker van de pitten is beveiligd en het gas bij een stroomstoring dan toch afgesloten blijkt te worden. En dus is het, ook door de milieuplannen van de overheid, hoog tijd voor elektrisch koken.

Wensenlijstje draait uit op compleet nieuwe keuken

Mijn man wordt helemaal blij als ik hem eenmaal thuis vertel, dat een nieuwe keuken misschien toch niet zo’n  gek idee is. Hij ergert zich al een tijd aan de witte kastdeurtjes die aan de onderkant geel worden. Bovendien zijn een aantal apparaten tegen hun uiterste houdbaarheidsdatum. Al pratend met mijn vriendin voel ik al hoe het verder zal gaan met de besluitvorming. Waar ik eerst nog denk aan vernieuwen, zal het uitdraaien op helemaal nieuw. Want als je toch bezig bent met een wensenlijstje opstellen….

En misschien is dat ook wel zo leuk. Geeft toch weer een andere, frisse blik op de woning, waar we inmiddels al meer dan 40 jaar intens tevreden leven. Alsof je verhuist maar dan zonder dat het heel erg ingrijpend is. Oké misschien een week of twee, drie stof in je huis en werklui maar inmiddels weet ik ook hoe lang je daarna van je vernieuwde woning zult genieten.

Welke stijl nieuwe keuken?

Bovendien wat een voorpret bij het kijken, zoeken, kiezen! Blijven we bij wit of kiezen we deze keer voor een heel andere stijl van keuken? Voordat we in de winkels gaan kijken, beleef ik al plezier aan inspirerende inrichtingen online.

Manlief grijpt zijn kans en kijkt ook naar de rest van onze woonkamer, waar onze open keuken aan grenst: “Zo’n Scandinavisch interieur lijkt me ook wel wat. Als we toch gaan veranderen, is het dan ook niet tijd voor de rest van de kamer? Die bank is ook al zo’n tien jaar oud, hè.”

Meer lezen over wonen?

Het is bijna Pasen; Marlies Mielekamp geeft een paar tips hoe je je huis snel feestelijk kan maken! Of zelfs een nieuw kleurenaccent kan geven. Bij keukens horen opbergdozen: Tupperware, kent u het nog?

Openingsfoto: de oude keuken van Stella Ruisch met een gasfornuis dat over een aantal jaren geschiedenis schrijft.