Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Deze keer geroosterde ‘vergeten’ groenten.

Soms zie je de term ‘vergeten groente. Dat staat voor Hollandse groenten van vroeger die nu weer opnieuw in de winkel te koop zijn. Veel zijn voor mij juist níeuwe groenten. Dat geldt zeker voor aardperen. Ik kocht ze niet in de winkel, maar kreeg ze mee van een lieve vrijwilliger, die in de buurtmoestuin aan het werk was. Ik ben altijd in voor iets nieuws, dus ik nam ze graag aan. Maar wat kon ik ervan maken en hoe?

Geroosterde pastinaak, zoete aardappel en aardperen

Pastinaak en zoete aardappel heb ik altijd in huis om er stamppot van te maken maar nu wilde ik iets anders uit proberen. Ik koos twee recepten van Ottolenghi voor geroosterde groenten en maakte er één recept van. Ik combineerde het recept met vegaballetjes en pandanrijst. Het roosteren vergt wel veel baktijd, bij elkaar een uur! De knollen en wortels zijn dan wel lekker zacht en gaar.

Ingrediënten voor heerlijke groentenschotel om nooit meer te vergeten.

Nodig voor twee personen:

 • 2 pastinaken, geschild, gehalveerd en in plakjes gesneden
 • 1 zoete ardappel, geschild, gehalveerd en in plakjes gesneden
 • 250 gram aardperen, geschild en in stukjes gesneden en in water met wat citroensap leggen tegen verkleuren
 • 1 rode ui
 • 12 cherrytomaatjes, door midden gesneden
 • gedroogde rozemarijn en tijm
 • naar smaak knoflook
 • 2 eetlepels citroensap of appelazijn
 • theelepel of naar behoefte (proeven!)honing of agavesiroop
 • theelepel mosterd
 • 1 eetlepel sesamzaadjes of pijnboompitjes

Verwarm de oven voor tot 220 graden. Doe de aardperen die met twee eetlepels water, eetlepel olijfolie, wat kneepjes citroensap en zout en peper in een groot bakblik. Meng in een schaal pastinaak en gesnipperde ui met olijfolie, tijm, rozemarijn, zout en peper door elkaar. Doe dit bij de aardpeer in het bakblik en schep om. Zet, afgedekt met aluminiumfolie, 20 minuten in de oven. Intussen kun je de zoete aardappel in stukjes snijden. Schep na 20 minuten de zoete aardappel door het groentemengsel in de oven en laat het 40-50 minuten garen op 190 graden. Hierna schep je de cherrytomaatjes erdoor en laat het nog tien minuten in de oven smoren. Maak intussen de dressing van citroensap/appelazijn met mosterd en honing, wat olie en een snufje zout. Haal het bakblik uit de oven, giet de dressing over de geroosterde groenten en hussel. Tot slot sesamzaad of pijn boompitten erover.

Smakelijk eten!

Meer sjieke kliekjes

Ook op zoek naar meer vega recepten? Karin de Lange kookt uit haar hoofd deze vegetarische chili met ratatouille maar ook sperziebonen in een indonesisch jasje. Van linzen kun je natuurlijk ook een lekkere soep maken. Brigitte Leferink maakte een lekkere aardappelsoep en van de restjes in haar koelkast chili sin carne. ‘Een campinggerecht’ noemt Stella Ruisch haar tahoe met taugé. En natuurlijk kun je dan ook een keer een lekkere salade maken. Meer recepten lezen, kan. Klik dan hier.

Foto’s: ©Karin de Lange