Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Vandaag krijgt een restje sperziebonen een Indonesisch jasje

Ik moet wat verzinnen bij de sperziebonen die niet lang meer hebben. Schiet me ineens een heerlijk gerecht van Kediri, de Indonesische afhaalwinkel bij ons in de buurt, me te binnen. Sperziebonen met gekookt ei, taugé en tofoe, met sojasaus en pindasaus. Maar ja, geen tofoe en geen taugé in huis!

Gele rijst kleurt zo mooi

Nou ja, dan met tomaten in plaats van taugé en tofoe. Als het niet kan, zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Witte rijst is bij mij tegenwoordig gele rijst, want ik vind die kleur in combinatie met groene en rode groenten fantastisch en het smaakt lekker. Gewoon kerrie en kurkuma uit een potje erdoor.

Nodig voor 2 personen:

 • een halve beker Pandan rijst
 • 3 theelepels kerrie
 • 3 theelepels kurkuma
 • 1 ui
 • sperziebonen, genoeg voor een kleine pan
 • 2 tomaten
 • een eetlepel pindakaas
 • 3 eetlepels sojasaus
 • 2 eieren
 • handje verse peterselie
 • seroendeng, een mengsel van geroosterde kokos met pinda’s

Bereiding:

Zet de pandanrijst op en kook 15 minuten in ruim water. Giet af en laat nog 10 minuten staan. Haal de bonen af en breek in tweeën. Kook de bonen in kokend water gaar in tien minuten. Snijd de ui in kleine stukjes. Zet een bakpan of wok op het vuur. Eerst warm laten worden dan twee eetlepels olie erin tot er damp vanaf komt. De ui fruiten. De afgegoten sperziebonen erbij doen, de in stukjes gesneden tomaten erbij doen. Rijst erbij doen. Dan de helft van de gehakte verse peterselie, kerrie en kurkuma toevoegen en het geheel goed omroeren tot de rijst mooi geel is van kleur. Voeg nu de eetlepel pindakaas en de drie eetlepels sojasaus toe. Roer om tot de pindakaas mooi weg gesmolten is.

Sperziebonen in een Indonesisch jasje.

Sperziebonen apart of erbij

Kook de eieren, laat ze afkoelen, pel ze en hak ze. Doe ze voor het opdienen in de pan erbij en roer om. Schep de borden vol en verdeel de rest van de gehakte peterselie erover op één helft en strooi de seroendeng op de andere helft. Ik hou van éénpansgerechten maar je kunt ook kiezen om de rijst te mengen met de kerrie en kurkuma en dan de rijst en het sperziebonenmengsel naast elkaar op te dienen. En als je wèl taugé en tofoe in huis hebt, kun je die gebruiken in plaats van de tomaten. Wordt het zeker meer Indonesisch van!

Meer lezen over sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Van een restje pastinaak kan ze ook een lekkere linzensoep maken. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag een heerlijk chocolade bananenbrood. Lees hoe je van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt van Brigitte Leferink. Of maakt van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer ook eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Alle foto’s: ©Karin de Lange