Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje van haar over. Brigitte vond allemaal restjes in haar koelkast en maakte er een lekkere aardappelsoep van.

Overgebleven van lekker eten…

De afgelopen paar dagen had ik zin om uitgebreid voor mezelf te koken. Kabeljauwfilet met serranoham op een bedje van ruccola en doperwten-aardappelpuree. Vitello tonnato als lunch. Een quiche met rode bieten, geitenkaas en walnoten. Het smaakte allemaal heerlijk maar ik had wel allemaal restjes, ondanks dat ik bij het maken van een boodschappenlijstje altijd probeer dingen te combineren (de ruccola kwam bijvoorbeeld ook terug in de vitello tonnato).

Aardappelsoep echte winterkost

Vandaag wierp ik een blik in de koelkast en zag de aangebroken groente. Een halve rode ui in een bakje, wat geschilde kruimige aardappelen die ik niet nodig had gehad voor de puree en een halve stronk prei. Het leek me een mooie basis voor een aardappelsoep. We aten die thuis bij mijn ouders regelmatig. Echte winterkost. Een stevige soep voor koude dagen. In mijn gedachten rook en proefde ik het al.

Een snelle zoektocht op internet leverde geen geschikt recept op. Overal moest room of crème fraîche of melk in en dat had ik niet in huis. Ik bedacht daarom mijn eigen variant en hij was heerlijk.

Nodig voor Brigitte’s eigen aardappelsoep:
  • Olijfolie
  • Rode ui in kleine stukjes
  • Stuk prei in ringen
  • Een teentje knoflook klein gesneden
  • Wat kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
  • Een of twee groentebouillonblokjes
  • Kokend water
  • En om het af te maken spekjes, chorizo of wat salami in kleine stukjes
  • Verse peterselie
Rode ui geeft net iets lekker scherps aan gerechten. Foto: Pixabay
Bereiding:

Verhit de olijfolie in de pan. Voeg de rode ui, prei en knoflook toe en bak tot de uien en prei glazig zijn. Doe de aardappelen en zoveel kokend water erbij tot de aardappelen onder water staan. Verkruimel een of twee bouillonblokjes erboven, afhankelijk van de hoeveelheid water en groente. Bak ondertussen in een droge koekenpan de spekjes, chorizo of salami tot ze krokant zijn. Pureer de soep als de aardappels gaar zijn met een stamper of staafmixer. Giet er eventueel nog wat extra water bij. Controleer de smaak en doe er zo nodig nog een bouillonblokje bij. Dien op in een bord of soepkom, bestrooid met de uitgebakken spekjes en toefjes peterselie. Eet smakelijk!

Meer sjieke kliekjes