De herfst is in volle gang en de dagen worden steeds iets kouder en natter. Om je heen hoor je steeds meer mensen snotteren en het griepseizoen lijkt in volle gang. Zelf maak je je misschien ook zorgen. Van een griepje kun je je namelijk al behoorlijk beroerd voelen. Daarnaast komen je kleinkinderen regelmatig over de vloer en dat wil je graag zo houden. Een goede weerstand is dus essentieel om deze winter gezond door te komen. Er zijn verschillende manieren om je weerstand te verhogen, hier lees je wat je kunt doen.

Blijf bewegen

Allereerst is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Dat bewegen gezond is hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen, maar misschien vraag je je wel af waarom bewegen zo gezond is. Door te bewegen word je sterker, slaap je beter, voel je je energieker en verminder je stress. Daarnaast zorgt voldoende beweging voor een lagere bloeddruk en een verbeterd cholesterolgehalte. Ook verbetert bewegen je motoriek en je mentale gezondheid. Deze voordelen kunnen je helpen om je weerstand te verhogen en gezond oud te worden.

Om voldoende te bewegen hoef je niet drie keer per week te gaan hardlopen. Gewoon dagelijks een rondje wandelen is ook voldoende. Ook voor de sportschool hoef je niet terug te deinzen. In de sportschool kun je veel verschillende oefeningen doen die je lichaam niet overbelasten. Bezoek bijvoorbeeld één van de grote sportscholen in Amsterdam om het zelf een keer uit te proberen.

Rust goed uit

Naast voldoende beweging, is voldoende rust minstens zo belangrijk. Er zijn verschillende factoren in je leven die stress kunnen veroorzaken. Misschien maak je je zorgen om vrienden of familieleden, of misschien houden de ontwikkelingen in de wereld je erg bezig. Het zijn allemaal stressfactoren die uiteindelijk je gezondheid kunnen beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Slaap iedere nacht ongeveer acht uur en neem overdag regelmatig even een pauze. Voldoende rust heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid, je concentratievermogen en het maakt je minder vatbaar voor virussen. Heb je moeite met slapen? Dan kan het helpen om een valeriaan supplement te slikken voordat je naar bed gaat.

Eet gezond en gevarieerd

Gezonde voeding is enorm belangrijk voor een goede weerstand. Door voldoende groenten en fruit te eten, krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen. Daarnaast bevatten groenten en fruit allerlei antioxidanten die je helpen om de gifstoffen (oxidanten) in je lichaam te bestrijden. Vitamine C bevat bijvoorbeeld een hoog gehalte aan antioxidanten, waardoor het je cellen beschermt tegen oxidanten. Ook zorgt vitamine C voor een betere opname van ijzer, wat je weerstand ten goede komt.

Drink voldoende

Tot slot is het belangrijk om voldoende te drinken. Het drinken van voldoende water (of koffie en thee) helpt je bij een gezonde stoelgang, een goede werking van je organen en het geeft je energie. Daarnaast helpt water bij het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen. Afvalstoffen (oxidanten) zijn bijvoorbeeld metalen, alcohol of pesticiden. Voor een goede weerstand wil je dus zo min mogelijk afvalstoffen in je lichaam. Op die manier heeft het drinken van voldoende water dus een positieve invloed op je weerstand.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met

Openingsfoto: Unsplash