Mijn ‘oude’ buurvrouw Trees heeft zo enthousiast verteld over de colleges van Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan die door studenten worden gegeven, dat ik heb gevraagd of ik een college internet en social media mag bijwonen.

kunstgeschiedenis in verzorgingshuis

Tijdens de thee vertelt Trees over de colleges die ze al heeft gevolgd. Na elke reeks van vier colleges krijgt ze een bewijs van deelname. Ze heeft ze uitgespreid op de eettafel in haar flat in het verzorgingshuis. Ze is er zichtbaar trots op. “Ik heb bijvoorbeeld Psychologie en Kunstgeschiedenis gedaan. Heerlijk vind ik het, eindelijk leer ik over allerlei dingen die me interesseren!”

OGJG geeft colleges over social media maar ook kunstgeschiedenis en psychologie.

iemand die helpt in de buurt

Momenteel volgt ze een serie colleges over communicatie en social media. “Natuurlijk gebruik ik internet”, antwoordt ze een beetje beledigd op mijn vraag. “Er is altijd wel iemand in de buurt om een handje te helpen als ik iets niet weet.”

Jonge studente geeft college

We stappen samen in de lift naar de benedenverdieping waar zich, in de recreatieruimte van het verzorgingshuis, een twintigtal mensen heeft verzameld. Een diverse groep; mensen met rollators, net als Trees, maar ook wat jongere bewoners uit de buurt, een aantal oudere echtparen én mantelzorgers die, net als ik, mensen vergezellen die zich voor de collegereeks hebben ingeschreven. Vóór in de zaal staat een jonge studente, die zich voorstelt als Marthe. Ze praat via een microfoon en is daardoor uitstekend te verstaan.

Overzichtelijke lijstjes

Ze vertelt een duidelijk verhaal over de voor- en nadelen van het gebruik van internet en sociale media. Op het projectiescherm achter haar verschijnen overzichtelijke lijstjes die alles wat ze vertelt puntsgewijs samenvatten.

Ouderen discussiëren mee via internet

Er wordt opvallend actief meegedaan; mensen stellen vragen en leveren commentaar en Marthe gaat overal serieus op in. “De drempel om mee te doen aan een discussie over politiek is op het internet voor jongeren veel lager”, zegt Marthe. “Ook voor ouderen, hoor!”, klinkt het prompt uit de zaal. Een opmerking die Marthe uiteraard bevestigt.

Fakenews en filterbubbels op social media

Met de komst van Trumps als president in de VS werd fakenews een begrip. Foto: Flickr.com/Becker

Marthe vertelt boeiend over allerlei zaken die een rol spelen bij internetgebruik en social media. Het gaat over inbreuk op je privacy, fakenews en filterbubbels. Allerlei zaken waar de ouderen in de zaal niet alleen geboeid naar luisteren maar waarover ze ook een duidelijke mening hebben. Zowel positief als negatief.

Bekrompen beeld over ouderen

Ik ben aangenaam verrast door het niveau van het college én over de kennis en belangstelling van de deelnemers. “Wat ontzettend leuk”, denk ik bij mezelf, “dat ouderen dit allemaal willen weten!”  Om mezelf meteen te realiseren dat ik hierover duidelijk een bekrompen beeld heb. Na een uur zegt de dame, in de rolstoel naast mij, duidelijk hoorbaar: “Zo, nu ben ik er klaar mee! Tijd voor de thee!”

En studente leert presenteren

Marthe beaamt dat en sluit de les af. Terwijl iedereen zichtbaar tevreden de zaal verlaat maak ik nog even een praatje met Marthe, de student-docent. Ze vertelt mij enthousiast over haar vrijwilligerswerk voor Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. “Behalve dat ik het erg leuk vind om mijn kennis te delen met oudere mensen, leer ik zelf een begrijpelijke presentatie te geven,” vertelt de twintigjarige. “Het is een goede manier om faalangst bij presenteren te overwinnen!”

Stichting verbindt zo jong en oud

college in het verzorgingshuis
Ouder worden ziet er dankzij colleges meteen stuk aantrekkelijker uit.

Trees heeft weer genoten van het college en zelf ben ik onder de indruk van de leuke les. De stichting Oud Geleerd Jong Gedaan ziet met deze colleges toch maar kans om jong en oud te verbinden op een manier waar alle partijen beter van worden. Ouder worden ziet er meteen een stuk aantrekkelijker uit als er van alles te leren valt. Een mooi vooruitzicht!

Straks even googelen

Terwijl ik terugloop naar de bushalte, af en toe omkijkend naar het raam waar Trees me staat uit te zwaaien, neem ik me na het college over internet en social media voor om thuis meteen even te googelen op het internet!

Volgende keer: Interview met Enny van Arkel, één van de enthousiaste oprichters van Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan.