Het aantal werkende 60plussers neemt rap toe. En als ze eenmaal gepensioneerd zijn, houdt hun actieve leven echt niet op. De geraniums? Daar zitten gepensioneerde 60plussers niet achter. Die moeten ze niet vergeten water te geven, voordat ze de deur uitgaan. Toch krijgt ons teamlid Marlies Mielekamp, net vorig jaar 65 geworden, regelmatig de vraag “Wat doe je nou de hele dag?” Voor Meerdanvijftig hield ze een weekje een dagboek bij.

Doping Controle Official

“Zondag ben ik met manlief de hele dag naar Den Haag geweest voor dopingcontroles. Mijn man werkt al 20 jaar als Doping Controle Official (DCO) voor de Nederlandse Dopingautoriteit. Sinds december vorig jaar ben ik na een opleiding ook officieel DCO. Vreselijk leuk om mensen bezig te zien met hun sport – waterpolo in dit geval – en daarna dopingcontroles te doen. Mijn partner controleerde dit keer 4 mannen, ik 4 vrouwen.”

Mede mantelzorger voor mijn moeder

“Maandag werk ik eerst een uur alle formulieren af en maak de dopingmonsters verzendklaar. Daarna maak ik een artikel over glutenallergie af. Ik moet ook voor controle een mammografie laten maken. De tandarts staat ook in mijn agenda. Na het huis schoonmaken ga ik ’s dinsdagmiddag naar mijn moeder. Zij zit in een verzorgingshuis en samen met twee van mijn broers ben ik haar mantelzorger. In een rolstoeltaxi gaan we samen naar de opticien en de cardioloog. We zijn pas om 18.00 uur weer terug in het verzorgingshuis en daar blijkt dat het toch te vermoeiend is geweest voor mijn moeder. Ze niet goed en daarom ik blijf nog even bij haar.”

Oppassen op de kleinkinderen

“Maar ik moet opschieten. Van 19.30 tot 20.30 uur staan mijn cursisten voor de deur in de ruimte waar ik sinds 2 jaar Pilateslessen geef. Na die lessen, kijk ik samen met mijn man een thriller. Tijdens de uitzending word ik gebeld dat mijn moeder een torenhoge bloeddruk heeft en de zorg de huisarts heeft ingeschakeld. dag erop appt mijn broer me dat mijn moeder gelukkig weer wat beter is. Fijn om te horen! Om halfelf wordt onze 2-jarige kleinzoon door zijn vader afgezet. Als het ons uitkomt, komen hij en zijn twee grote broers en zus na school de woensdag bij ons. Ze eten dan ook bij ons zodat mijn dochter en haar man kunnen werken. Om 19.00 uur worden ze weer opgehaald.”

Haasten naar Pilateslessen

“Donderdag is eigenlijk onze poetsdag, maar dat stellen we uit, want het is mooi weer. We fietsen naar het nabijgelegen Beuningen om een door mij gekochte broek te ruilen. Om 13.00 uur zijn we thuis en gaan de tuin in om groene aanslag te verwijderen en dorre planten weg te halen. Om halfzes haal ik mijn broer op, hij vraagt of ik wil meegaan naar een belangrijke afspraak; twee horen immers meer dan een? Weer is het haasten om de Pilateslessen te halen. Donderdag geef ik er altijd twee achter elkaar.“

Externe deskundige bij Fontys Hogeschool

“De dag erop poetsen mijn man en ik samen de kamer. Om halfdrie ga ik naar het gezin van mijn zoon. Zijn oudste dochter Noa wordt 10 jaar en gaat schaatsen met zes vriendinnen. Mama gaat mee en papa past op de twee kleintjes, vandaar dat ik meerijd naar de schaatsbaan en weer terug. Om 20.30 uur ben ik weer thuis.
Zaterdag gaan we lekker even naar de stad, maar ik draai ook nog een portfolio uit. Als oud-hoofdredacteur ben ik extern deskundige bij eindassessments op de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg en eind maart moet ik 3 portfolio’s van studenten bekeken hebben.”

Vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk

“En denk niet dat ik de enige 60plusser ben met zo’n agenda. Ook Baukje Bos kent volle weken. De 66-jarige juriste werkte als lid van het managementteam op de afdeling ICT van de Radbouduniversiteit. Zij zag op tegen haar pensioen, daarom werd ze eenmaal gepensioneerd vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. Dat neemt een groot deel van haar week in beslag. Daarnaast ging ze deze week wandelen met een collega die kampt met psychische problemen en met haar dochter en dressuurpaard naar een wedstrijd. Een ex-collega die in scheiding kwam advies vragen aan Baukje die zelf ook gescheiden is. Vrijdags is ze samen met dochter en paard naar de hoefsmid geweest omdat het dier nieuwe hoefijzers nodig had. En zaterdag besprak ze met een aantal collega’s van Vluchtelingenwerk hoe ze de week erop met een aantal cliënten naar Amsterdam zouden gaan.”

Gepensioneerd maar drukker dan toen we werkten

“Vrijwel iedereen die ik ken past op kleinkinderen – soms meerdere dagen per week – of doet nog betaalde klusjes of vrijwilligerswerk. Niet gek dat gepensioneerden vaak zeggen: “We hebben het drukker dan toen we nog werkten!”