Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog bijna 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen regelmatig het stokje van haar over. Deze keer maakt Brigitte een heerlijke lunch of borrelhap van bladerdeeg.

Restjes tomaat, geitenkaas en een aangebroken pakje bladerdeeg

Wat doe je met een achtergebleven (kers)tomaat, een restje geitenkaas, een aangebroken potje ansjovis en bladerdeegplakjes die al tijden in een halflege verpakking in de diepvries liggen? Je maakt er een lekkere lunch voor 1 (of 2) of een paar borrelhapjes van.

Recept voor een lekkere lunch of borrelhap

Nodig per persoon:

  • 1 plakje bladerdeeg
  • Een restje geitenkaas (van een rolletje)
  • Een tomaat of een paar kerstomaatjes
  • Vier ansjovisfilets
  • Italiaanse kruiden (Provençaalse kruiden mag ook)
  • Klein beetje olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor volgens aanwijzing verpakking bladerdeeg. Vet een ovenrooster in met olijfolie met behulp van een kwastje. Ontdooi het plakje bladerdeeg. Laat het bladerdeeg heel (lunchgerecht) of snijd het in vieren (borrelhap). Beleg het bladerdeeg met geitenkaas (laat de randen vrij). Snijd de tomaat in plakken en leg die op de geitenkaas. Leg er de ansjovisfilets op. Bestrooi met kruiden. Bak circa 20 minuten in de oven.

Gegarandeerd succes voor iedereen die van ansjovis houdt! Zonder de ansjovis kan het ook maar is het niet half zo lekker…

Meer sjieke kliekjes

Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag ook een heerlijk chocolade bananenbrood. Stella Ruisch trakteert haar gezin graag op wentelteefjes van oud brood. Lees ook hoe ze van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt. Van een restje pastinaak maakt Karin de Lange een lekkere linzensoep. Stella Ruisch weet van het restant bietjes iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Of maak van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog niet genoeg ideeën voor sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: ©Brigitte Leferink