Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch neemt het stokje van haar over. Na haar verhaal over een zak van de markt voor één euro, stroomde de tips voor paprika’s binnen. Zoals een lekkere chutney!

Invriezen

Wat kun je met een zak paprika’s doen, vroeg ik in de vorige aflevering van onze rubriek ‘sjieke kliekjes’. Op die vraag, kreeg ik heel wat tips voor paprika’s binnen! Onder andere toch in blokjes snijden en invriezen. Maar ik vraag me toch af of dat bij het ontdooien niet zompig wordt. Dat is bij veel van mijn ingevroren kruiden namelijk wel het geval. Niet erg als je het toch in een gerecht verwerkt. Maar voor mijn gevoel komt invriezen de smaak toch ook niet ten goede.

Paprikachutney uit ‘In pot en fles’

Zelf kon ik ook wel wat antwoorden verzinnen op de mogelijkheden maar bij de tips voor paprika’s zat er ook één die ik zo leuk vond dat ik hier graag het recept geef. Het is een recept voor paprikachutney En het is afkomstig uit het kookboek ‘In pot en fles’, dat 150 recepten geeft voor het inmaken van voedsel.. En dus ook uitstekend past in het motief van onze ‘sjieke kliekjes’, het tegengaan van voedselverspilling. Het boek is te koop, o.a. bij Bol.com.

Omslag van het boek ‘In Pot en Fles’ , waaruit het recept voor deze paprikachutney komt.
Nodig:
  • 4 rode paprika’s
  • 4 groene paprika’s
  • 4 uien
  • ½ theelepel zout
  • 175 gram suiker
  • 1 theelepel mosterd
  • 4 dl. azijn
Bereiding

Maak de paprika’s en uien schoon en hak ze fijn. Spoel ze af met kokend water en laat ze goed uitlekken. Breng alle ingrediënten samen aan de kook en laat ze zachtjes inkoken. Volgens de tipgeefster is het mengsel na anderhalf uur prima, heeft ze in de kantlijn geschreven. Giet de massa heet in schone potjes en sluit deze af.

Dit vond ik de leukste van de tips voor paprika’s

De hoeveelheid leest als een behoorlijke voorraad, ik zou zeggen met de helft van alle hoeveelheden kom  je ook toe. Het leuke van chutney is dat je er altijd je eigen draai aan kan geven, bijvoorbeeld door een pepertje toe te voegen als je van ‘heet’ houdt. Lekker bij een stukje vlees maar ook bijvoorbeeld bij een vega linzengerecht. En natuurlijk bij de Indiase keuken, want daar komen de chutneys oorspronkelijk vandaan. Veel mogelijkheden, daarom vond ik deze de leukste uit de tips voor paprika’s!

Tips voor paprika’s en nog meer