Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er nog 34 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Brigitte Leferink gebruikte restjes groente voor een feestelijke bladerdeegkrans.

Smakelijke vulling

Voor een feestelijke lunch met familie maakte ik een hartig gevulde bladerdeegkrans volgens recept van Sandra van Berries & Lime. Een verrukkelijk gerecht dat er ook nog eens mooi uitzag door de versieringen van bladerdeeg. Eenmaal aangesneden zag je de smakelijke vulling van onder andere geroosterde pompoen, spinazie en noten. Ik had het recept aangepast, rekening houdend met verkrijgbaarheid van ingrediënten en voedselallergieën van de deelnemers aan de lunch.

Na de feestdagen waren er nog allerlei restjes groenten over en maakte ik een miniversie van de krans.

Recept voor een lekker sjiek kliekje dat je binnen korte tijd op tafel tovert:

Feestelijke bladerdeegkrans

Nodig:

  • Restjes gekookte of gebakken groente in verschillende kleuren en smaken. Denk aan wortelen, pompoen, (kastanje)champignons, spinazie.
  • Wat puree, bijvoorbeeld van knolselderij of aardappelen.
  • Voor de ‘bite’ voeg je één soort noten of pitten toe. Bijvoorbeeld zonnebloempitten, pijnboompitten, walnoten, pecannoten of cashewnoten (alles ongezouten).
  • Plakjes bladerdeeg (grootte afhankelijk van de hoeveelheid groente), minimaal 6 voor een kleine krans + 1 plakje voor de decoratie.

Verder nodig:

  • 2 vellen bakpapier
  • Deegroller
  • Bakplaat
  • Oven

Bereiding:

Warm de oven voor op 220 graden. Ontdooi het bladerdeeg (minimaal 10 minuten voor gebruik). Leg 6 plakjes bladerdeeg in een rechthoek (2 naast elkaar, 3 onder elkaar) op een vel bakpapier. Leg het 2e vel bakpapier er op en ga er met een deegroller overheen om de vellen bladerdeeg goed aan elkaar te laten plakken. Verwijder het bovenste vel bakpapier.

Leg in het midden van de rechthoek van boven naar beneden een streep puree. Beleg de puree laag voor laag met de restjes groente. Top af met een rijtje noten. Vouw het bladerdeeg dicht zodat een rol ontstaat. Draai de rol om zodat de naad onder ligt en buig de uiteinden naar elkaar tot een rondje. Plak het goed aan elkaar. Steek uit het overgebleven plakje bladerdeeg figuurtjes en versier daarmee de krans. Leg het bakpapier met de krans in de voorverwarmde oven en bak 30 à 35 minuten.

Eet smakelijk!

Meer sjieke – vega- kliekjes

Ook op zoek naar meer vega recepten? Karin de Lange maakte onlangs Siniya klaar. Ze kookt uit haar hoofd deze vegetarische chili met ratatouille maar ook sperziebonen in een indonesisch jasje. Van linzen kun je natuurlijk ook een lekkere soep maken. Brigitte Leferink maakte een lekkere aardappelsoep en van de restjes in haar koelkast chili sin carne. ‘Een campinggerecht’ noemt Stella Ruisch haar tahoe met taugé. En natuurlijk kun je dan ook een keer een lekkere salade maken. Of probeer eens dit recept van ‘vergeten’ geroosterde groenten. Meer recepten lezen, kan. Klik dan hier.

Foto’s: ©Eline Princen