Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje van haar over. Brigitte gebruikt restjes groente voor een lekkere chili con of sin carne.

Invriezen of met restjes koken in éénpersoonshuishouden

Gevarieerd koken voor één persoon levert een heleboel restjes op, zeker als je (ook) gebruikt maakt van verpakte groente van de versafdeling van de supermarkt. Maar ook als je alles op de markt of bij de groenteboer koopt, per stuk en onverpakt, is een hele prei, paprika of tros tomaten teveel voor één maaltijd. Een van de oplossingen is voor meer dagen tegelijk koken en een aantal porties invriezen. Een andere manier is restjes verwerken in een nieuw gerecht.

Ruime keuze aan bonen zorgt voor variatie

Lange tijd maakte ik gevulde omeletten en soep als geliefde resultaten van een kliekjesmaaltijd. De laatste tijd heb ik die echter ingeruild voor chili con carne (met vlees) of chili sin carne (zonder vlees). Je kunt er eindeloos mee variëren. Een blikje bonen heb ik altijd in huis. Bruine bonen, rode kidneybonen, zwarte bonen, witte bonen (al dan niet in tomatensaus), limabonen, cannelinibonen, kapucijners, alleen hier al is de keuze uitgebreid.

Chili van bruine bonen met prei en groene paprika.

Chili sin carne

Nodig voor één persoon:

  • Kies een potje bonen.
  • Bak in wat olie restanten groente als prei, groene, gele of rode paprika, ui en/of tomaten.
  • Kruid het met knoflook, paprikapoeder en chilivlokken (voor een pittige smaak)
  • Voeg op het laatst de bonen toe.

Chili con carne

Bak samen met de groente het vlees. Wat rundergehakt of blokjes chorizo, een restje salami of een paar plakken pittige ham doen het altijd goed. Wil je het wat verder aankleden, dan kan dat met tacochips of gekookte rijst. Eet smakelijk.

Meer sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Of maak deze couscous van wat u in de koelkast vindt. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag een heerlijk chocolade bananenbrood. Lees hoe je van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt van Brigitte Leferink. Of maakt van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer ook eens een vergeten groente uit als koolraap.

Openingsfoto: chili sin carne van prei, gele paprika, tomaat en kidneybonen. Alle foto’s: ©Brigitte Leferink