Het nieuws over het grensoverschrijdend gedrag van Ajax-directeur Marc Overmars kon niet meer als verrassing komen. Zeker niet na onze ontmoeting in de metro. Op het Amsterdamse Centraal Station stapten we in en gingen zitten tegenover een man zonder het verplichte mondkapje. Zwarte muts, donkere outfit, goedkoop aandoende schoenen en een gezicht waarvan duidelijk was dat hij niet in een glas alcohol spuugde. Ongevraagd stak hij van wal en hij hield niet meer op met praten totdat hij uitstapte om over te stappen op de trein naar huis.

Buitenvrouw in Amsterdam

Het begin van zijn betoog viel een beetje weg in zijn dialect. Maar ik begreep eruit, dat hij mondkapjes maar onzin vond, dat je er volgens hem juist ziektes van opliep. De waarschuwing voor een bekeuring van mijn man met mondkapje sloeg hij schokschouderend in de wind. “Komt u uit het oosten; ik meen het te horen? Dan bent u wel een eindje uit de buurt,” zei mijn man en zette onze medepassagier, verguld met de herkenning, daarmee aan tot zijn spraakwaterval.

“Ik kom van mijn buitenvrouw”, zei hij en hield even stil om effect aan zijn woorden toe te voegen. “Zo noemen jullie dat toch hier in Amsterdam? Voor mij geen Nederlands meisje, die zijn me te hoog opgeleid en hebben een te grote mond.” Aangezien ik een generatiegenoot van hem was, viel ik kennelijk niet meer onder de categorie meisje. Of misschien had hij het ook meer tegen manlief naast me.

Als boerenzoon had hij er verstand van

Die begon er plezier in te scheppen om hem verder uit te horen. Was er dan ook een binnenvrouw? “Ja, zeker in Deventer.” Maar daar woonde hij niet, want hij hield het niet langer dan 3 uur uit bij een vrouw. Werken deed hij door het hele land, onderhoudswerkzaamheden in de openbare beplanting. “Als boerenzoon heb ik daar verstand van.” Weinig gelegenheid voor grensoverschrijdend gedrag, constateerde ik. Vervolgens behandelde hij snel “de onzin over biologisch eten” en het Sterrebos bij Nedcar in het Limburgse Born. “Over een paar jaar dondert die actievoerder in een hangmat vanzelf eruit. Allemaal populieren en die gaan niet lang mee.”

Het was duidelijk. Deze Oost-Nederlander had óveral verstand van en natuurlijk vooral van vrouwen. Ook van majoor Bosshardt van het Leger des Heils, wiens beeld vlak bij zijn Amsterdamse stamcafé De Hartjes staat. “Zou ze wel eens gen… hebben? Vroeg hij zich hardop af, terwijl alle passagiers in de metro zich muisstil hielden. “Zeker weten!”, gaf hij zelf maar het antwoord.

Opgegroeid met Marc Overmars

Inmiddels naderden we het overstappunt bij de Johan Cruijff Arena. “Ajax, hè. Ik ben fan. En hun directeur Marc Overmars ken ik ook. En zijn broer. Mee opgegroeid. Allemaal boerenzonen, net als ik. Twee jaar geleden zat ik nog met hem in het café.” Ik zag de buurt van De Hartjes (De Wallen) voor me en deze metropassagier met Overmars en wellicht nog wat andere boerenzonen in een regionaal café. En ik wist plotseling heel zeker waar en vooral hóe ze boven hun pils over vrouwen hebben gepraat.

Meer over grensoverschrijdend gedrag

Naar aanleiding van de onthullingen over The Voice schreef Stella eerder over haar ervaringen. Ook al heeft ze ook oog voor de gevolgen van onbewezen beschuldigingen aan het adres van mannen. Dat vrouwen meer voor zichzelf moeten opkomen, betoogde Brigitte Leferink al eerder in ‘Maak geen verkleinwoord van je zelf.’

Openingsfoto: Wim Hoppenbrouwers/Flickr.com