Waar denk je het eerst aan als je hoort dat het Wereld Kusdag is? Je eerste echte zoen? Of denk je aan de kus die je moeder elke dag naar je blies vanachter het raam als je naar school fietste? De plakkerige knuffel van je kleinkind? De natte lik van je hond? Zoveel mogelijkheden om te kussen, allemaal tekenen van affectie. Volgens sommigen de ultieme manier om te laten merken dat je van iemand houdt.

Een trouwdag hoort natuurlijk bezegeld te worden met De Kus. Foto: Pixabay

Kus, een teken van genegenheid

De betekenis van de kus is volgens Van Dale‘: Aanraking met de lippen, als groet of teken van genegenheid’. Op synoniemen.net leggen ze het uit als zoenen, een pakkerd geven, knuffelen of omhelzen. De laatste drie vind ik een beetje dubieus. Daar hoeft geen aanraking met de lippen aan te pas te komen en dat is nou net een van de belangrijkste kenmerken van een kus.

Zonder lippen te gebruiken is een kus geen kus. Foto: Pixabay

Eén zoen, twee, drie of niet

Iedere cultuur heeft zijn eigen regels. In Nederland is in de loop der tijd een begroeting met drie zoenen in gebruik geraakt. Houd links-rechts-links aan om ongemakkelijke situaties en botsingen te vermijden. In veel zuidelijke landen begroeten mensen (mannen en vrouwen, maakt niet uit in welke combinatie) elkaar met twee zoenen. Bij de Fransen ligt het eraan, waar je bent. In het noorden en midden geven ze twee zoenen, in het zuiden vier en op Corsica zelfs vijf.  Bij zakelijke contacten houden wij Nederlanders het op een ferme handdruk.

Romantisch kussen

De meest intieme vorm van kussen is de zogenaamde French kiss, op zijn Nederlands: de tongzoen. In speelfilms doen ze die soms na zonder de tong te gebruiken waardoor het een beetje luchthappen wordt. Net verliefde tieners die nog niet weten hoe het moet. Een beetje sneu.

Dieren zoenen maar weinig…

Bij een tongkus gebruiken we 146 spieren en wisselen we 80 miljoen bacteriën uit. Geen wonder dat er landen zijn waar ze niets van deze kussen moeten hebben, zoals in Centraal Amerika en delen van Afrika. In de dierenwereld wordt onderling ook weinig gezoend. Uitzonderingen zijn chimpansees en bonobo’s.

Handkus teken van respect

De eigenaar van een restaurant in mijn dorp, begroet mij altijd met een handkus, behalve die keer dat ik er met een voor hem vreemde meneer zat. Een handkus is niet zozeer een teken van genegenheid dan wel een teken van respect. Volgens de kusetiquette horen de lippen de hand niet echt te raken. Het is een luchtkus van een seconde, maximaal twee, boven de hand. Er is geen direct contact. De restauranteigenaar doet het perfect. Wellicht heeft hij de kunst afgekeken van prins Charles. De handkusspecialist bij uitstek.

Franciscus niet gecharmeerd van ringkus

Een bisschop begroet je door zijn ring te kussen. Een teken van nederigheid en respect voor het kerkelijk gezag. De huidige paus, Franciscus is er niet zo gecharmeerd van. Op internet circuleert een filmpje waarop te zien is hoe hij zijn hand terugtrekt als pelgrims zijn bisschopsring proberen te kussen. Overigens wast en kust deze paus op witte donderdag wel voeten. Hij herdenkt hiermee de nederigheid van Jezus tegenover zijn apostelen. Het Vaticaan benadrukte na alle ophef dat de paus niet wil dat via zijn ring bacteriën onder de gelovigen worden verspreid.

De Kus hangt in Wenen

De Oostenrijkse schilder Gustav Klimt maakt in de periode 1907-1908 het schilderij De Kus. Het is inmiddels wereldberoemd, afgebeeld op ansichtkaarten, posters en legpuzzels. Op zijn karakteristieke manier schilderde Klimt een grote man die een vrouw op haar wang kust. Het schilderij hangt in de Österreichische Galerie Belvedere in Wenen. Het schilderij wordt op twee manieren uitgelegd. De één ziet een man die een vrouw zijn liefde betoont, de ander een vrouw die niet gediend is van zijn avances (de vrouw kust niet terug en draait haar gezicht van hem af).

De Kus van Gustav Klimt wordt overal afgebeeld. Ook op puzzels. Foto: Pixabay

Vandaag bewust kussen dus!

6 juli is uitgeroepen tot Wereld Kusdag. Toon je affectie, genegenheid of respect en kus bewust. Of niet.

Meer dagen van….

Brigitte Leferink neemt regelmatig de ‘Dag van’ onder de loep. Wist u bijvoorbeeld dat er niet één maar veel Dierendagen zijn? En dat er een dag is voor de Vrouwelijke Hygiëne. Warme gevoelens riep de dag van de Moedertaal bij haar op. En we verheugen ons dankzij Brigitte al op Go Topless Day….