Ik tast op het nachtkastje naar mijn Ipad en open de app van Teletekst. Even een blik werpen op wat ik gedurende de nacht aan Olympisch nieuws heb gemist. Maar mijn oog valt op het bericht dat hoogopgeleide ouderen meer drinken. Onwillekeurig grijns ik bij het lezen.

Omdat het zo lekker is

Op Linkedin, Facebook ben ik snel klaar met mijn profiel. Na mijn middelbare school ben ik meteen gaan werken als leerling-journaliste bij het bedrijf, dat ik ruim 39 jaar later heb verlaten. Hoe saai! Geen studie, geen afstudeerscriptie die ik kan vermelden. Maar nu heb ik daar profijt van in de discussie of we thuis niet te veel drinken. Want een beetje uitgebreide maaltijd wordt al gauw begeleid door een wijntje. Tijdens het eten koken wordt de fles al ontkurkt. Gewoon, omdat het zo lekker is.

Geest uit de fles

Tegenwoordig probeer ik de alcoholconsumptie terug te dringen door onder het koken water te drinken of de nieuwste soort alcoholvrije pils uit te proberen. Maar bij de plop van de kurk, wordt mijn vlees al zwak. Als ik ‘s avonds ga sporten houd ik me in, tot aan de ‘derde’ helft. Totdat we tevreden maar moe in de gezellige kantine neerzakken. Bij hogeropgeleiden schijnt dan helemaal de geest uit de fles te raken, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Onmatig onderzoeken

Het onderzoek is gedaan door het Trimbosinstituut, dat leeft van onze verslavingen. Soms vraag ik me af of er ook een gezonde maat van onderzoeken bestaat. Niet meer dan één keer per maand bijvoorbeeld. Waarom verbaast het me niet dat er meteen ook een vervolgonderzoek wordt ingesteld? Afijn, veel ouderen  zijn nog actief (!) na hun carrière. En dat zou ook een verklaring zijn waardoor 15 procent van de hoogopgeleiden meer drinkt dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 (mannen). Maar hé:  ik ben niet hoger opgeleid! Dus schenk mij morgenavond na het tennissen een verfrissend biertje in!