Wat een mooi boek over haken viel deze week bij me in de brievenbus: een knalrode hardcover met erop Karin Bloemen met een gehaakte omslagdoek om en bolletjes wol op de bodem. Net als ik is Bloemen haakfanaat. ‘Ik haak veel in de auto onderweg naar het theater’, vertelt ze in een interview  In Mezza. Ook ik doe dat altijd, haken à la Karin Bloemen, op weg naar Zeeland. Die reis duurt ruim twee uur en net de laatste tijd maakte ik dan zogenaamde granny squares.

Zo haak je granny squares volgens deze tutorial.

Spetterende kleuren

Die kleurrijke ‘oma’s vierkantjes’ vormen vaak de basis voor de patronen in Haken à la Bloemen. Door de granny squares aan elkaar te naaien maakt ze tassen, truien, vesten, sjaals en omslagdoeken. In het boek staan verschillende soorten vierkantjes. Maar altijd in veel spetterende kleuren, minstens drie, zo schrijft ze, maar vaker in nog veel meer kleuren. Meestal doet ze dat met tamelijk dikke wol en haaknaald 5 of 6. ‘Wat ik ontwerp is groot, een beetje theatraal en gemaakt van een goede kwaliteit wol’, vertelt ze in hetzelfde interview.

Granny square uitgelegd

Bloemen is niet de eerste bekende Nederlander die een haakboek schrijft, Ondernemer en voormalig porno actrice Bobbi Eden ging haar voor: zij schreef als fervent haakster al meerdere boeken.

Bloemen’s boek is mooi opgemaakt en meestal showt ze op de foto’s zelf haar ontwerpen. Verder is het haken van een granny square in het begin van het boek uitgelegd met mooie beelden. Waardoor het voor iedereen die een losse, een vaste en een stokje kan haken goed te volgen is

Een kleurrijk boek van een kleurrijke zangeres.

Gedachteloos haken à la Karin Bloemen

eerlijk patroon om te haken.

Ik las ergens dat Bloemen tijdens coronatijd is gaan  haken. Dat is niet helemaal waar, in het boek staat dat ze al 20 jaar vooral warme stola’s haakt die ze veel gebruikt. Wel was de coronatijd met minder optredens de aanleiding om eindelijk een eigen haakboek te maken

Mijn eerste spencer van vierkantjes is niet zo uitbundig van kleur als de ontwerpen van Bloemen, maar de granny blijft een heerlijk patroon om tijdens reizen en voor de tv gedachteloos te haken à la Karin Bloemen. Zij haakt ze zelfs op het strand!

Meer lezen over haken

Marlies Mielekamp heeft een passie voor haken, die ze graag met de lezers van Meerdanvijftig.nl deelt. Zo schreef ze begin dit jaar Winters haken geeft een warm gevoel, interviewde ze Wendy van Delden die met haar boeken probeert haken uit de ‘vertrutting’ te halen. En ze gebruikte net als zo veel creatieve hobbyisten corona om zelfs een deken te haken. ‘Heel holland haakt’ , schreef ze al met een woordspeling. Niet alleen maar granny squares maar ook vesten, omslagdoeken en amigurumi! En ze is niet alleen. Lees ook eens wat Marga van der Vet met stropdassen doet!.

Foto: Facebook Karin Bloemen