Ik merk dat ik ’s winters meer haak dan zomers, dat komt natuurlijk door de langere avonden. Omdat ik dan meer tv kijk is het fijn om in de avonduren een gemakkelijk haakwerk ter hand te nemen. Ook haak ik in de winter grotere stukken zoals dekens of zwaardere sjaals en col-sjaals. Vooral omdat die stukken natuurlijk warm zijn, in de winter is dat wel fijn om over je benen te leggen, in de zomer minder. Voor mijn ‘winters haken’ spraken me de boeken Haak je warm en Dekens enzo Lossen & Vasten voor een nieuw patroon dan ook erg aan. Schrijfster Joke ter Veldhuis maakte van haar hobby haar werk en is oprichter en eigenaar van de site Lossen & Vasten.

Twee boeken voor winters haken

Meer dan alleen beenwarmers…

Oorspronkelijk wilde Joke  in het boek Haak je warm uitsluitend gehaakte beenwarmers beschrijven. Die zijn leuk, lekker warm en fleurig over een maillot, panty of broek, vond Joke. Maar  uitgeverij Scheepjes vond het mooier als ze daarnaast koos voor nog een aantal andere winterse projecten. Dat werden onder andere een trui, een col-sjaal, een muts, een vest, een omslagdoek, een haarband, een sjaal met mouwen, sloffen en wanten. In dit boek begint ze met de uitleg van de basissteken die ze in het boek gebruikt. Die zijn mooi uitgelegd met foto’s. Erg fijn voor de beginnende haakster. Maar ook de meer gevorderde haakster vindt hier uitdagende patronen.

Tien prachtige dekenpatronen

Datzelfde geldt voor het boek Dekens enzo Lossen& Vasten. Ook daarin eerst uitleg over de gebruikte steken en ook hier kan de iets meer gevorderde haakster fijne patronen uithalen. In het boek tien prachtige dekenpatronen en daarnaast patronen van woonaccessoires zoals een bekleed krukje, een kleed en kussens. Omdat ik al twee dekens gemaakt heb voor mijn oudste twee kleindochters en ik er nog zeven wil maken voor mijn andere kleinkinderen, kan ik hier fijn uit kiezen!

Inspiratie…..

Col viel in de smaak

Zelf vind ik het heerlijk in haakboeken en -tijdschriften te neuzen. Maar mijn laatste gehaakte item was colshawl Betsy een gratis patroon op Internet van Juf Sas. Achter die naam schuilt haakontwerpster Saskia den Otter die terwijl ze drie kinderen had de PABO deed. Tegenwoordig is ze mediacoach bij een bibliotheek. En dus ook een fervent haakster en ontwerpster van haakpatronen. Mijn col die ik maakte bij een lichte jas, viel in de smaak bij mijn dochter en jongste zusje. Snel wol bestellen, dus, en ook voor hen aan de slag met winters haken!

patroon voor winters haken
Col-sjaal in wording…

Het patroon van colshawl Betsy vind je hier, nog meer gratis haakpatronen van Juf Sas zijn ook hier te vinden. Mocht je de patronen gebruiken dan is het wel zo aardig om Juf Sas een kopje koffie te gunnen door een klein bedrag te doneren via haar site.

Winters haken en meer…

Marlies Mielekamp schreef eerder over haar passie voor haken Heel Holland haakt, Heel Holland haakt óók amigurumi, ze gaf ook een patroon om een sjaal te haken en deelde haar zin om een vest te haken. Ze vertelde over haar in corona-tijd ontstane ambitieuze plan iets voor al haar kleinkinderen te maken. Daarnaast sprak ze met haakboekenschrijfster Wendy van Delden.