Nieuwe herfstcollectie patronen

Onlangs kwam het derde boek van Wendy van Delden (53) uit: The Autumn Collection. “Twintig ‘keep it simple’ haakpatronen om je eigen herfstcollectie te haken”, zoals op de cover staat. De inhoud van het haakboek The Autumn Collection bevat precies wat de cover zegt: simpele haakpatronen. Zo kan de beginner mooie dingen haken, zoals een vest, een trui, een deken, een kussen en verschillende accessoires. Allemaal in mooie herfsttinten en met garen van Scheepjes wol. Maar ook voor de gevorderde haakster zijn de patronen fijn.

Een gehaakte tas uit de herfstcollectie.

Om voor de tv te haken

Zelf kies ik soms voor moeilijke patronen maar dan moet ik echt een rustig moment nemen om te haken en vaak veel tellen. De patronen in het boek van Wendy zijn voor mij zo eenvoudig, dat ik ze heerlijk voor de tv weg kan haken zonder al te veel telwerk. Met een prachtig resultaat. Alles in het boek is goed uitgelegd met tekst en haakdiagrammen. Verder staan er mooie foto’s in van de eindproducten. En dat terwijl Wendy eigenlijk een coaching-praktijk had en er nooit bij had stil gestaan ook boeken over haar hobby te schrijven.

Iets doen met creativiteit

Wendy van Delden vertelt hoe het allemaal op haar pad is gekomen: “Op 4-jarige leeftijd leerde ik haken van mijn oma. Rond mijn veertigste pakte ik het weer op en dat ging heel gemakkelijk. Haken is net fietsen, je verleert het nooit. Toen ik in 2016 verhuisde naar een nieuwbouwwijk, besefte ik dat ik naast mijn coaching-praktijk graag iets wilde doen met mijn creativiteit. Ik ontwierp een sjaal, fotografeerde die buiten op een pop en bood via Facebook handwerkles voor vrouwen aan. Veel vrouwen mailden me toen voor het patroon van die sjaal. Vanuit mijn praktijk wist ik veel over marketing en ik ben toen direct die emailadressen gaan verzamelen.”

Wordt deze poncho net zo’n succes als haar sjaal? Alle foto’s: Hans Mossel

“Haakwereld was nieuw voor me”

“Ik had helemaal geen ervaring met patronen uitschrijven. Ik heb er een weekend voor genomen en daarna iedereen waar ik de adressen van had op dinsdag het patroon gestuurd. Vier jaar later is die sjaal al 30.000 keer gedownload… Op de een of andere manier zijn ze er bij Scheepjes wol achter gekomen dat ik haakpatronen maakte en werd ik gebeld om daar eens te komen praten. Ik schrok toen ik zag wat een groot bedrijf dat was. De haakwereld was nieuw voor me, ik haakte met wol van Zeeman. Maar dat er zulke mooie wol was in diverse kwaliteiten en kleuren, was compleet langs me heen gegaan.”

Eigen marketing

“Ik had een portfolio meegenomen met foto’s van mijn werkstukken. De directeur keek erin en zei: “Fantastisch! Wil je hier een boek over uitgeven?” Ik heb toen mijn idee uitgelegd voor een serie van vier boeken, voor elk seizoen één. Zodat mensen voor elk seizoen nieuwe dingen kunnen haken. Zelf verzin ik steeds de marketing. Vorig jaar was dat een dag in een hotel in Utrecht waarvoor mensen betaalden. Na een motivatiepraatje en onderlinge kennismaking, kregen mensen het zomerboek en een zak vol goodies mee.’

Masterclasses van Wendy van Delden

De afgelopen jaren heeft Wendy veel workshops voor kleine groepen door heel Nederland en België gegeven. “Dit jaar ben ik gestart met de online haakacademie waarin ik masterclasses geef. Nu met het coronavirus, blijkt dat een gat in de markt. Ik wil haken uit de truttigheid halen en met moderne communicatiemiddelen promoten. Mijn coaching-praktijk heb ik vaarwel gezegd, ik ben hier nu fulltime mee bezig. Ik heb veel aan de ervaring uit mijn vorige werk. Mensen willen bewijzen dat ze iets kunnen, zichzelf overtreffen en dat kan ook met haken. De simpelheid van mijn patronen zegt niets over mijn kwaliteit als haakster. Mijn doel is het zelfvertrouwen van mensen te vergroten. En zoals je al zei: ook gevorderde haaksters kunnen er wat mee door een moment voor zichzelf te nemen en stressvrij een gemakkelijk patroon te haken.”

Via deze link, kan je gratis patronen van Wendy downloaden.

Marlies Mielekamp houdt van haken en deelde haar enthousiasme al eerder met de lezers van Meerdanvijftig.nl in Heel Holland haakt en Genoeg tijd om deken te haken. Ze schreef over het maken amigurumi Daarnaast volgde ze met haar zus een haakworkshop en ze geeft haakpatronen ook nog eens graag aan ons door.