We zitten allemaal gedwongen meer thuis, geen betere tijd voor liefhebbers van haken eens een groot werkstuk op te pakken. Marlies Mielekamp is bezig met een deken haken voor al haar kleinkinderen. Ze beschrijft er vier die je zelf kan maken; van makkelijk tot iets moeilijker.

De eerste bankdeken die ik maakte was voor het gezin van mijn oudste dochter vorig jaar tijdens mijn vakantie in Spanje. Het is een patroon in granietsteek; te vinden op Wolplein. Op zich een simpel patroon, alleen moet je erg oppassen aan beide zijkanten dat je exact het patroon volgt, anders gaan de zijden gegarandeerd scheeflopen. Ik maakte hem in heel veel kleurtjes acryl van Stylecraft Special DK,  waardoor het een vrolijke deken werd die precies in het interieur van mijn dochter paste. Een nadeel: deze deken schiet erg langzaam op om dat het allemaal vasten en lossen zijn en aan het eind moet je honderden draadjes afhechten. En daar ben ik geen liefhebber van…

Leuke deken maar al die draadjes afhechten…

V-steek: schiet lekker op

Omdat ik al een aantal kussens in V-steek haakte, besloot ik voor het gezin van mijn zoon een V-steek deken en kussen te haken voor in hun tuinhuis. Die maakte ik van 100% wol die ik kocht bij een Italiaanse mijnheer op de handwerkbeurs. Ook dat patroon vond ik op Wolplein. Het is een simpele steek die super opschiet, zeker met deze dikkere wol. Door te variëren met kleuren ziet het er steeds heel anders uit.

kussen in V-steek

Ook goedkopere wol kan

Momenteel ben ik bezig met een deken haken voor mijn oudste kleindochter. Die is gehaakt in de ajour-zigzagsteek, het patroon kan je vinden bij ByClaire.  Over het algemeen vind ik het sympathiek als je gebruik maakt van gratis patronen om ook het garen te bestellen. van de aanbieder. Garens van Wolplein en ByClaire zijn kwalitatief goed. Omdat ik negen kleinkinderen heb en zij zich lekker in de deken moeten kunnen wikkelen, maak ik die dekens met goedkopere wo. Zo zocht mijn kleindochter Yara de kleurtjes voor haar deken uit bij Zeeman. Die kost dan ook maar 12 euro.

corona-pandemie coronavirus
Dankzij het coronavirus schiet het laatste project al aardig op….

Shoji deken is prachtig maar wat ingewikkelder

Een van mijn kleinzonen is kunstzinnig en verheugt zich nu al op zijn deken. Voor hem koos ik de Shoji deken waarvan The guy with the hook het patroon maakte. Hij haakte de mozaïek patronen van deze deken met verschillende achtergrondkleuren, ik ben van plan het bij één achtergrondkleur te houden, gescheiden door gekleurde strepen. Als je op deze site free patterns aanklikt zie je de -gratis- wonderschone patronen die hij ontwerpt. Daarnaast ontwerpt Mark, zoals The guy with the hook heet, ook betaalde patronen. Terecht, want er gaat heel wat tijd in het ontwerpen van patronen zitten…

Shoji-deken van ‘guy-with-the-hook- Mark.

Ik hoop dat hier voor iedereen die van haken houdt wel een patroon bij zit. Alvast veel plezier bij het haken van je eigen deken!

Marlies Mielekamp schreef al eerder over haar hobby. Lees ook: