‘Nee, je moet niet naar Alicante gaan, Valencia is veel mooier’, zei de vrouw van de verhuurder van het huis in Benitachell tegen ons. Maar we zijn eigenwijs. Valencia is inderdaad ook heel mooi maar we vliegen toch terug naar Nederland vanuit Alicante. En die stad hebben we nog niet gezien.

Marlies Mielekamp heeft de winter uitgesteld met een verblijf op de meeste zon zekere bestemming (op Canarische eilanden na) van Spanje: de Costa Blanca. Ter afsluiting van de vakantie, brengt ze vier dagen door in Alicante.

De Explanada de España.

Nadat we eerst onze huurauto op het vliegveld van Alicante hebben teruggebracht, nemen we een taxi naar ons hotel. We kunnen pas om 15.00 u op onze kamer maar gelukkig kunnen we de koffers wel achterlaten. Zodat we de stad alvast kunnen gaan verkennen. Gewapend met een plattegrond lopen we naar wat volgens de beschrijving ‘de mooiste wandelpromenade’ van Alicante is: de Explanada de España. Al vaker heb ik bewonderend naar de prachtig betegelde boulevards in Spanje gekeken maar deze spant wel de kroon: de natuursteentjes in grijs, oudroze en gebroken wit lijken te golven. Die avond eten we onder het geluid van beierende klokken in verband met Allerheiligen op een terrasje in een charmant straatje.

De basiliek en de berg

De Basilica Santa Maria

De dag erop verkennen we na wat zoeken het oude centrum van Alicante met onder andere de Basilica Santa Maria waarin op grote hoogte een prachtig Mariabeeld staat. Daarna wandelen we door de oude wijk El Barrio naar het Castillo de Santa Bárbara op de berg Benacantil. Voordat we bij de lift zijn die je naar de hoogste verdieping van het kasteel brengt zie ik op mijn FitBit dat we 42 verdiepingen hebben gelopen. Zo steil is deze klim! Maar het uitzicht waarmee je beloond wordt, is grandioos. Ook die avond eten we weer buiten, dit keer tegenover de Basilica Santa Maria. Aan het eind van de dag vertelt mijn Fitbit me dat we meer dan 20.000 stappen hebben gelopen.

Mercado Central, Plaza de Toros en Noray

De Plaza de Toros in Alicante.

Een zichzelf respecterende Spaanse stad heeft een arena, de Plaza de Toros. Zo ook Alicante. Er worden geen stierengevechten meer gehouden maar er is wel een klein museumpje gevestigd. Een goede combinatie met een bezoek aan de grote overdekte markt, de Mercado Central, tegenover ons hotel. Daarna lopen we naar de jachthaven van Alicante om in café-bar Noray een cappuccino te drinken. Gewoon genieten van de omgeving, kijken naar de boten die er liggen en een stel jonge roeiers die vandaag uitvaren. ’s Avonds kiezen we voor een eettentje aan de Explanada de España waar we ’s middags al een fijn glas rosé hadden gedronken.

Heerlijk buiten eten op sfeervolle terrasjes.

Churros eten aan het strand

Op onze laatste dag in Alicante maken we een lange wandeling langs het strand. Ook deze boulevard blijkt weer prachtig betegeld in een patroon die aan Escher doet denken. Terwijl we genieten van een kopje koffie zien we hoe een Spaanse familie van een laat ontbijt geniet. Met veel genoegen worden de churros in de chocola gedoopt.

Alicante, stad van studenten en Spaanse sfeer

De maandag van ons vertrek mijmeren we op het vliegveld van Alicante na. Het bezoek aan de stad zet voor ons een uitroepteken achter onze vakantie. Een levendige stad, vooral door de vele studenten. En we hebben genoten van de Spaanse sfeer. Tevreden over onze keus, overwegen we zelfs om hier nog een keer terug te komen!