De gedachte was even een weekje naar de zon, zo vlak voor de feestdagen. Twee dagen voordat we zouden vertrekken, hoorden we dat de door ons geboekte reis naar Gran Canaria niet doorging. Foutje van de touroperator die verzuimd had ons te bellen. De enige mogelijkheid was nog een all inclusive-reis naar Gran Canaria. Dus wat doe je dan?

Gran Canaria betekent strandtoerisme

Nu hadden we juist een hotel uitgezocht zónder deze toevoeging. Natuurlijk boek je een reis naar de Canarische eilanden niet vanwege de culturele uitspattingen, want Gran Canaria betekent strandtoerisme. Maar dat all inclusive. Dat is niet goed voor de gewichtsontwikkeling, hebben wij op eerdere bezoeken ontdekt. De neiging om vooral lekkere toetjes te eten is groot.

Relaxt vertrek vanaf Eelde

Bovendien beleefden we ons debuut als passagier op het vliegveld Eelde, want vandaaruit vertrok het vliegtuig van deze reis. Gevolg van de tweede keuze die we hadden gemaakt: we wilden niet midden in de nacht ons bed uit voor de vlucht.  Het vertrek vanuit Eelde, Groningen Airport moeten we zeggen, was comfortabel en relaxt. Wel was het ijzig koud op het platform, want er was geen slurf naar het toestel.

Lachspieren

Maar daardoor voelde het extra weldadig bij het uitstappen op Gran Canaria. De Tui hostess verwelkomde ons met een map vol informatie én een zuurtje in een Tui-wikkel. Dat laatste werkte op de lachspieren. Wordt dit bedoeld met ‘discover your smile’?. We werden doorgestreept op de lijst en mochten naar de transferbus, waar de vriendelijke, tanige chauffeur de zware koffer uit mijn handen griste en opborg in de bagageruimte. Vervolgens konden wij de bus in, waarin ik mij klemvast installeerde tussen de leuning voor mij en mijn stoel. De Spaanse bussen zijn dan ook afgestemd de mediterrane lengte, dus weinig beenruimte.

Iedere maand kiest Kees Rooze een thema uit zijn grote fotocollectie. Om ons, 50plussers, met andere ogen naar onze omgeving te laten kijken. Of dat nu de herfst is, de spiegelende gevels van high tech-gebouwen of hoe mannen naar etalages kijken. Deze keer liet hij zijn (foto-)licht schijnen op Gran Canaria.

Kip aan grill

Het was ‘s avonds nog een aangename temperatuur, dus voor ons was het een goed begin. Alle hotels hebben zwembaden en de zwembaden bleken ook nog eens verwarmd. Ondanks dat er heel wat is geschreven over mensen die met handdoeken ligstoelen confisqueren, bleek deze irritante gewoonte in Gran Canaria nog steeds niet uitgeroeid. Alles in het teken om een zodanige plaats te veroveren dat men zich als een kip aan de grill kan laten roosteren. Er waren volgens mij mensen die zich met een soort olijfolie insmeerden, dus zo vreemd is de vergelijking niet.

Het zachte winterse licht op Las Dunas oftwel de duinen op Gran Canaria.

Strand prettiger dan zwembad

Elke dag op een ligbed bij het zwembad in de zon leek ons toch niet zo fijn als op het strand bij Las Dunas de Maspalomas aan de Atlantische Oceaan. De temperatuur was geweldig en de zee aangenaam. Wel opletten in de branding, want die was heftig en niet ongevaarlijk.

Stedentrip naar hoofdstad Gran Canaria

Op de dag met het minst mooie weer, slechts een aangename  22 graden en een paar wolken, begaven wij ons per bus naar Las Palmas. Misschien niet de mooiste stad maar met een beetje goede wil vind je altijd wel fotogenieke objecten. Zoals een prachtig Art Deco Café, een Spaans balkon en een park met beelden. Het meeste plezier beleefden wij toch luierend op het strand en zo nu en dan een heerlijke espresso. Zoals de goede verstaander begrijpt, konden wij de smakelijke taart en het ijs van het all inclusive-buffet opnieuw niet weerstaan. Kortom een heerlijke week in de warmte. Bij terugkomst viel de eerste sneeuw van de winter.  

5 tips voor een bezoek aan Las Palmas op Gran Canaria:
  1. Kuier door de straten in  het centrum en snuif de sfeer op die niet alleen Spaans is maar ook Chinees en Indiaas doordat Las Palmas ook eeuwenlang een stop was voor de zeeschepen op weg naar Europa.
  2. Bezoek het Casa-museo de Colón, het museum van Columbus, een fascinerende tentoonstelling van de avonturen van de ontdekkingsreiziger. Voor kinderen zijn niet bij het model van een galjoen weg te slaan.
  3. Verover het zen-gevoel in het Parque San Telmo, waar de kleuren groen en blauw met elkaar strijden onder de warme zon. Ook een plek voor een heerlijk kopje koffie of een ontbijtje in de kiosk. En piep dan ook even binnen bij de Iglesia de San Telmo, een van de eerste gebouwen in Las Palmas. Misschien om een kaarsje op te steken, omdat u zo’n gelukkig mens bent.
Na het kleine kerkje van San Telmo verrees jaren later de Catédral de Santa Ana in het centrum van Las Palmas.

4. Ook Las Palmas heeft een van de mooiste stadsstranden ter wereld. Een 3 kilometer lang paradijs voor wandelaars, joggers en fietsers. Bij La Barra is bovendien nog een mooi rif, waar toeristen een eerste ervaring met snorkelen kunnen opdoen.

5. Sevilla is voor de meesten dé bestemming om de heilige week, de Semana Santa, te kunnen meebeleven. Maar ook elders, zoals op Gran Canaria zijn er talrijke processies. Leuk om die te combineren voor een zonzekere voorjaarsvakantie!