Door meer oog voor het milieu worden binnensteden steeds schoner en opgeruimder. Op bezoek in Londen, wandelde Stella Ruisch langs de eens vervuilde oevers van de rivier Lea. Een historische kunst- en natuurroute waarop je Londen letterlijk van een mooie, andere kant ziet.

Spirituele kunst

Madge Gill werd als Maud Ethel Eades geboren in East Ham, gemeente Londen in 1882. Een onwettig kind dat de familie uit schaamte verborg en in 1896 als goedkope arbeidskracht liet verschepen naar Ontario in Canada. Vier jaar later slaagde ze erin terug te keren naar Londen, waar ze bij haar tante in aanraking kwam met spiritisme en astrologie. Maud, inmiddels Madge en getrouwd met Thomas Gill, was kunstzinnig en de interesses van haar tante inspireerde haar tot kunstwerken die na haar dood in 1961 internationale bekendheid kregen.

Een van de kunstwerken van Madge Gill langs The Line.

Kunstenaars exposeren langs The Line

Nu zijn haar kunstwerken te zien langs The Line, de route die is uitgestippeld langs de rivier Lea en die verrijkt is met beelden en installaties van internationale artiesten als Tracey Emin en Antony Gormley. Ik lees Madge Gill’s schrijnende levensverhaal op in de wind wapperende doeken bij het sluisje van Cody Dock. Het is nu winter maar in de zomer bieden de oevers van de Lea hier waarschijnlijk een heerlijke plaats voor de Londenaren uit de City om zich te verpozen.

Halverwege bij Cody Dock

We zijn ongeveer halverwege de wandeling die begon bij het London Stadium, onderdeel van het Queen Elizabeth Olympic Park, waar we begonnen met de ‘Tata Steel orbit’ van Anish Kapoor, die tegelijkertijd vertier biedt. Het zonnetje schijnt voorzichtig tussen de grijze wolken en we warmen onze handen aan een typisch Britse beker warme chocolade melk. Precies op de plek waar de meridiaan van Greenwich dwars door Engeland loopt. En waar wij onze wereldklok aan danken.

Orbit van Anish Kapoor attractie…
Onderweg steken we de Lea even over bij The House Mill. Hier werd vanaf 1086 mais gemalen maar ook bier gebrouwen….
‘Living Spring’ van Eva Rothschild, minimalistische imitatie van natuur in zielloos materiaal als staal.

Buffalo Bill was here

Maar Cody Dock bergt nog meer geschiedenis: hier werden de eerste ijzeren stoomschepen gebouwd.  De naam van het Dock is afgeleid van een Amerikaan die Londen in 1887 bezocht om daar zijn Wild West Show te geven met 160 paarden, buffels, antilopes en elanden: William F. Cody, beter bekend als Buffalo Bill. Na de sluiting van de gasfabriek op het terrein raakte het gebied in verval tot dat Londenaar Simon Myers  de potentie zag van het gebied, om er net als in Nederland met industrieel erfgoed een broedplaats van kunst- en natuurliefhebbers van te maken.

Sluis bij Cody Dock. Op de achtergrond een brug met kunst van Madge Gill.

Hier stroomt Lea in de Theems

Na een korte overbruggingstrip met de metro, bezoeken we London City Island op de plek waar de Lea uitmondt in de Theems. De kunstroute laat ons een ommetje maken tussen de afgrijselijk hoge wolkenkrabbers die zo te zien vooral buitenlanders huisvesten.  Maar ook een paar kunstwerken, dus…

Prachtig uitzicht vanuit kabelbaan

Maar het mooiste gedeelte van de route zien we niet te voet. Ter gelegenheid van de Olympische Spelen in 2012 werd Londen verrijkt met een kabelbaan, een tochtje dat te maken is met je  ov-kaart. Bij aankomst aan de andere kant van de Theems word je buiten opgewacht door de grote vriendelijke reus zonder hoofd van Antony Gormley.

Je ogen uitkijken over Londen tijdens ritje met de kabelbaan.
Quantum Cloud heet de grote vriendelijke reus van Gormley officieel.

Na nog wat kunstwerken te hebben gezocht, wachten we op de Uber Boat, om zo over de Theems te zien hoe Londen steeds verder uitdijt. En ik realiseer me dat Londen inmiddels veel meer te bieden heeft dan de Big Ben en de Tower, waar we even later aan wal gaan. Een wandeling langs The Line bijvoorbeeld.

De route van The Line is gratis te downloaden op de website van The Line.org.

Meer lezen over stedentrips

Wij waren in Londen tijdens kersttijd. Maar Londen was ook de droom van Brigitte Leferink in covidtijd, toen ze de bezienswaardigheden virtueel opzocht. Ellen Groenveld trakteerde zichzelf voor haar verjaardag op een tripje naar Londen en dan met name Kew Gardens. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mooie bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk. Zoals Edinburgh. En als u toch in Londen bent….Stonehenge is niet ver weg.

Alle foto”s: ©Stella Ruisch