De zandbak en het klimrek om de hoek in de buitenwijken is al lang verdwenen. Toch hebben jong en oud nog steeds de smaak van zand niet verloren. Dat blijkt wel uit de stroom mensen die af komen op de opening van het eerste deel van grootste stadstrand van Nederland bij Hoorn. En komende week staat Hardenberg in het teken van ‘Sand in the City’, een Overijsselse uitloper van een Europees initiatief.

Fascinerend hoe kunstenaars creatief kunnen zijn met zand. Promotiefoto van website Winkelstadhardenberg.nl.

De smaak van zand in mijn mond

Het besef dat de doodgewone zandbak helemaal uit het straatbeeld van buitenwijken is verdwenen, kwam door een enquête van de Hogeschool van Amsterdam naar de voorzieningen in onze buurt. Alleen een zandbak bij de kinderboerderij voor de honderden kinderen in de buurt. “Te veel vervuiling door honden en andere beesten,” constateerde ik samen met de enquêtrice.

Een golf van nostalgie sloeg bij de constatering door me heen. En na meer dan een halve eeuw de sensatie van zand aan mijn handen en vooral de smaak van zand in mijn mond. Zand aan de boterhammen die met me meegingen naar het vakantiekamp van Licht&Lucht in de Noordhollandse Kennemerduinen.En de zachtheid onder mijn voeten van de zandbodem in plassen, in het Amsterdamse Bos en op de Veluwe.

Weldadig koel

Maar ook het maken van zandgebakjes. En het graven van kanalen, het scheppen van kuilen en bergen. Met tunnels van nat zand, die bij het verstrijken van de dag weer gedoemd waren in te storten. De smaak van zand in mijn mond als tiener omdat het vriendje aan het strand iets te enthousiast zand over me heen gooide om me in te graven. “Getver!”riep ik al giechelend maar het was op zo’n hete dag ook weldadig koel.

Geef ze zand en water en ze zijn zoet.

Creatief met zand

In Hardenberg roepen ze al deze herinneringen bij het publiek op, door kinderen in een grote speeltuin te laten spelen en volwassenen uit te nodigen om jeugdig creatief te zijn met zandsculpturen. En ik fiets op een zonnige dag samen met de kleinkinderen naar het zandstrandje in het natuurgebied om uren toe te kijken hoe ze zoet zijn met schep en emmertjes. De heerlijke smaak van zand en zomer.

Meer lezen

Kees Rooze bracht een fotografische ode aan strand en zee. Buiten de zandbak is spelen sowieso belangrijk voor kinderen en daarom pleit Stella Ruisch voor meer begrip van omwonenden.

Openingsfoto: Daniel Kirsch/Pixabay