Een doorgewinterde wandelaar is Stella Ruisch niet en anders dan haar wandel- en levenspartner stapt ze ook niet altijd stevig door. Want wat valt er veel te zien en te beleven als je in plaats van door het leven te sjezen af en toe stilstaat bij de omgeving! Grootse uitzichten maar juist ook kleine dingen. Conclusie na twee dagen op stap: van wandelen in de Achterhoek word je zen.

Routes over wandelen in Achterhoek

We zijn net de drempel naar de meteorologische zomer overgestapt, alleen wil het met de temperatuur en de zon vandaag nog niet vlotten. Maar juist zo’n graad of achttien en een lichte bewolking is ideaal wandelweer. ‘Wil je door bossen of juist door weilanden? Of liever langs kastelen?’, had ik manlief van te voren gevraagd. Gelukkig hoef je in de Achterhoek die keuze niet eens te maken. Want de wandelingen die aan deze 3 criteria voldoen zijn niet op de vingers van één hand te tellen. En ook handig: er is een mooie app die je daarbij helpt.

Kasteel Keppel

En zo starten we in de buurt van Kasteel Keppel, dat in zijn ruim 700-jarig bestaan nooit verkocht is maar altijd vererfd en nog steeds bewoond. Een sprookje! En daar werken de stoere kastanjeboom die we passeren, de kikkers -betoverde prinsen natuurlijk-, de nijlganzen in de slotgracht aan mee. Een slotgracht? Nee. Het is een vertakking van de Oude IJssel waaraan het kasteel ligt.

Zijaanzicht van Kasteel Keppel.

Genieten van de bloemen in de berm

We passeren de Keppelse molens, lopen over de brug en moeten dan een dikke kilometer over de dijk langs de Oude IJssel. De akkers, de rij eikenbomen en de dijk vormen een oernederlands geordend landschap. Dankzij de veranderende opvatting over bermbeheer kan ik genieten van boerenwormkruid, dagkoekoeksbloem, kruldistel en een struikje opvallend mooie oranje bloemen: oranje havikskruid.

Vogels zingen maar houden zich verstopt in het wuivend riet langs de rivier. In het jachthaventje van Laag-Keppel liggen de pleziervaartuigen er stil en verlaten bij. Ook hier moet de zomer nog echt aanbreken. De lente is er wel in de vorm van een groot bord met ‘Asperges te koop, ook vers geschild’. Een beetje onhandig met een klein rugzakje, anders was ik gezwicht voor het aanbod.

Met de klok mee, akkers langs de Oude Ijssel met in de berm havikskruid, dagkoekoeksbloem en boerenwormkruid.

Herinneringen aan de ijzergieterij

Pas als we in Hoog-Keppel aankomen, bijna aan het eind van de wandeling wil de zon een beetje doorbreken. Ooit leefde het dorp van de inmiddels verdwenen ijzergieterij. Een beeld van twee gieters herinnert er nog aan. En de bijzondere gietijzeren monumenten op de schilderachtige begraafplaats bij de kerk, die begin vorige eeuw werd gevorderd om militaire doeleinden. Van hieruit had je een goed uitzicht op de omgeving. Deze zondag lopen de golfers er van hole naar hole.

Zowel de wandeling ’t olde boatenroute bij Aalten, die we eerder liepen, als het ommetje rond de Oude IJssel zijn gemarkeerd. Volg gewoon de pijlen met een voetje erin. Bij Aalten liepen we voornamelijk tussen de weilanden en de historische boerderijen.  Van sommigen zagen we de oorlogsgeschiedenis terug in het Onderduikmuseum in Aalten zelf.

Markante Achterhoekse boerderijen langs d’Olde Boatenroute bij Aalten.

Beloning na het wandelen in Achterhoek

Houd er rekening mee, dat er niet of nauwelijks horeca is onderweg en neem vooral voldoende drinken mee. Maar dat maakt de beleving van de omgeving wel intenser! Uiteraard beloonden we onszelf na afloop. In Aalten aten we zo een heerlijk ambachtelijk ijsje bij banketbakkerij annex ijssalon Kasper Paul. Na de wandeling in Keppel zegen wij neer op het terras van een van de oudste hotels en restaurants van Nederland: De Gouden Karper. Overigens is dat ook een mooi vertrekpunt voor wandelingen in de omgeving. En ja, ook langs historische buitenplaatsen!

Meer lezen over wandelen

Ook in de rest van Nederland kunnen mooie wandelingen worden gemaakt. Zo ontdekte Brigitte Leferink mooie steegjes in Gouda. Gert Nonnekes neemt ons mee op het Westerborkpad dat hij met zijn vrouw Betty aan het lopen is. En hij liet ons zien hoe leuk het is om door Utrecht, Haarlem en het mooie historische dorp Sloten te lopen. Wandelen in het donker deed hij ook tijdens de Midzomernachtloop. die op de langste dag wordt gehouden.

Openingsfoto: Wandelen bij de Keppelse molens. Alle foto’s: ©Stella Ruisch