Een stad op een andere manier ontdekken: dat kan met een themawandeling. Brigitte Leferink werd door vriendinnen getrakteerd op een wandeling door de steegjes van Gouda. Ondanks dat het gezelschap goed bekend was met de stad, ontdekten ze nieuwe pareltjes.

Meer en minder nauw

Niet geschikt voor erg forse mensen, rolstoelgebruikers of in enkele gevallen zelfs niet voor een fiets: zo smal zijn steegjes in Gouda. Gelukkig zijn er van de 25 steegjes die deze stad in Zuid-Holland rijk is, genoeg wel voor iedereen toegankelijk. Hans de Water beschrijft in zijn boek 25 steegjeswandeling Gouda een route van 6,2 kilometer waarbij je alle meer en minder nauwe straatjes aandoet.

Omslag van het wandelboekje.

Oase van rust in steegjes van Gouda

De Goudse geschiedenis komt op allerlei manieren voorbij tijdens de rondwandeling die begint en eindigt bij De Waag aan de Goudse Markt. Hier werd vroeger kaas gewogen, maar de Waag was ook opslagplaats van wapens van de Goudse Schutterij. Tijdens de wandeling kun je ook nog een kijkje nemen op de plek waar vroeger de oefenplaats van dezelfde schutterij was. Het is nu een oase van rust achter een drukke winkelstraat.

Stinkende steegjes van Gouda…

Rust, dat ademen de meeste steegjes van Gouda. Het is er stil, weinig verkeer, we komen slechts een enkele wandelaar tegen. In de Looierspoort zijn de ramen van de tegenover elkaar liggende huizen zo geplaatst, dat er niet bij elkaar naar binnen gekeken kon worden. Het zijn kleine huizen waar in de 19e eeuw grote gezinnen van soms wel 10 personen woonden. Het stonk er verschrikkelijk, vooral door de lucht van de leerlooierijen in de buurt. Het stonk vroeger wel op meer plaatsen in de stad. Een riool bestond nog niet.

Verborgen pareltje

Tijdens mijn rondwandeling met vriendinnen staan we stil voor het Hofje van Jongkind. In het boek staat: ‘Vraag gerust of u even naar binnen mag en ontdek het verborgen pareltje van Gouda’. We hoefden niets te vragen maar worden gelijk naar binnen genood voor een uitgebreide toelichting. Eigenaar Eugéne vertelt enthousiast over de geschiedenis van het hofje, wijst ons op allerlei details en laat oude foto’s zien. Zo toont hij dat de oorspronkelijke toegangspoort van het hofje nu in de Vrouwesteeg staat. In het boek van De Water zie je hoe de poort gefotoshopt is in de huidige gevel en krijg je een beeld van hoe het er begin 1700 uitzag.

In het midden De Waag, begin- en eindpunt van de wandeling. Rechts Brasserie De Zalm. Hier was in 1551 al een hotel gevestigd.

Er staat ongeveer 2 uur voor de wandeling. Dat kan langer worden als je uitgebreid de tijd neemt en tussendoor een terrasje pakt, een winkel binnenloopt of langer stilstaat om al het moois te bewonderen. Loop de route met een gids of zelf aan de hand van het boek of met instructies via je telefoon. Klik hier voor meer informatie.

Meer lezen over Zuid-Holland

Ga je liever fietsen dan wandelen, dan zijn er twee fietsroutes met verschillende thema’s door de stad Gouda. Brigitte Leferink schreef erover in Fietsen onder N.A.P.  Kees Rooze gebruikte Gouda als startpunt voor een fietstocht door het Groene Hart. Maar maakte ook een mooie wandeling door Leiden. Stella Ruisch verkende het mooie Dordrecht en Gert Nonnekes verhaalde over een dagje in Den Haag.

Openingsfoto: De Kerksteeg in Gouda. Vroeger konden de notabelen zo met de koets tot de ingang van de St. Janskerk komen. Nu staan er fietsen geparkeerd. Foto’s: Pixabay