Fietsen onder N.A.P., dat klinkt misschien een beetje gek. Maar dat is wat je in Midden-Holland continu doet. Je fietst niet letterlijk onder water maar de bodem waarop je fietst is het laagstgelegen in Nederland. Voor de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas vormde dit gegeven de aanleiding voor 7 culturele belevingsroutes door deze 5 gemeenten.

Verschillende thema’s voor fietsroutes

Elke route heeft een ander thema. Zo kun je onder andere kiezen voor Romeinen en Turfstekers waarbij onderweg duidelijk wordt hoe de Reeuwijkse Plassen zijn ontstaan of voor De Groene Watertuin waar je langs de Molenviergang en de Hollandse IJssel fietst. Ga je op pad aan de hand van de route Parel aan de Gouwe, dan doe je Waddinxveen aan. Herkenbaar aan de Hefbrug over de Gouwe, onderdeel van de staande mastroute. De historische stad Gouda staat beschreven in twee verschillende routes onder het motto fietsen onder N.A.P.: Rijk aan Water en Malen en Draaien. Ze bieden ieder een andere kijk op deze stad en de omgeving. Liefhebbers van weidevogels kunnen hun hart ophalen tijdens de route Koe, Kaas en Vogel en wie houdt van een strak geordend landschap geniet van De Droogmakerijen in Zuidplas.

‘Het weegje’ in Waddinxveen. Eigen foto.
Visbanken in Gouda. Foto: Pixabay

Vors- en struinpunten

Niet alleen is er tijdens het fietsen onder N.A.P. veel te zien. Er zijn ook in de routebeschrijving zogenaamde ‘vorspunten’ aangegeven. Plekken op de route waar een streekverhaal bij hoort. Bij de ‘struinpunten’ is iets te beleven zoals een rondvaart, een roeibootje huren of iets eten en drinken.

Trek een paar dagen uit voor fietsen beneden N.A.P.!

De fietsroutes zijn tussen de 22 en 36 kilometer, dus ieder afzonderlijk makkelijk op één dag(deel) te doen. En als je alles wilt verkennen, boek je een overnachting in één van de plaatsen en trek je er een paar dagen voor uit.

Alle informatie vind je op struinenenvorsen.nl

Meer ideeën voor fietstochten

Brigitte maakte ook een mooie fietstocht in Midden-Brabant, in de Meierij. Kees Rooze fietste tijdens hun vakantie van Harlingen naar Biggekerke in Zeeland, o.a. langs de Zuiderzeeroute. Maar wie korter wil fietsen kan ook een mooie tocht maken in de buurt van Amsterdam, langs de Ronde Hoep of de vestingstadjes Weesp en Naarden. Maar ook het Gelders landschap of Salland leent zich voor een mooie fietstocht.

Openingsfoto: Daria from Taskarmy/Unsplash