Afgelopen weekeinde liepen er weer talloze bezoekers in Utrecht tijdens de Vakantiebeurs op zoek naar inspiratie voor komende reizen. Maar de handigste vakantietips krijgen ze uiteindelijk van mensen uit hun omgeving die al op de gekozen bestemming zijn geweest. Zoals Gert Nonnekes. Bij vakanties besteedt hij veel tijd aan de voorbereiding. Dat resulteert in een tot in de details uitgewerkt reisplan. Samen met de fotoboeken na afloop beschikt hij zo over een uitgebreide kennis en ervaring, die hij graag deelt met zijn vrienden. En dat is nog gezellig ook!

Waar ga je heen?

Wij zijn geen strandaanbidders en gaan niet naar de wintersport. Die vakanties zijn qua voorbereiding niet zo ingewikkeld. Dat denk ik tenminste. Of het moet het uitzoeken van een zwembroek of bikini zijn dan wel een skiuitrusting.

We houden van actieve vakanties. Veel zien, veel doen. Wandelen en bijzondere, mooie plekjes bezoeken. Maar ook uit eten, een drankje op een terras maar ook een ochtendje hangen ‘op de bank’ met een goed (luister)boek of puzzelboek. Natuurlijk is de laptop ook mee, onmisbaar bij de voorbereiding en voor de opgeslagen vakantietips.

De meesten gaan niet zo ver in hun voorbereiding van de vakantie als wij. “We zien het wel als we er zijn!” of “Ik ga naar Ibiza voornamelijk voor het strand, het eten en een gezellige avond in de Amsterdamse kroeg…” Uhhh, ja, dat kan. Er zijn er ook die elk jaar naar dezelfde plek gaan. Tsja, dat vraagt dan verder ook niet veel voorbereiding. Je weet wat er te doen is.

Maanden van te voren al bezig

We weten meestal ruim van te voren waar we heen gaan. Zeker bij verre reizen, zoals naar Canada. Maar ook een vakantie naar Normandië of een langweekend naar Wenen. Al is het maar om je neus niet te stoten met overnachten. En wat dacht je van ‘vroegboek’ kortingen?

Voor rondreizen maken we ook wel eens gebruik van een reisconsulent van Travel Counsellors. Zij zorgt voor de vluchten, de huurauto en de overnachtingen. Wel op basis van onze, meestal nog globale, wensen. Soms regelt zij ook de bezoeken aan concerten en dergelijke. Helemaal top! Dat scheelt natuurlijk een hoop werk. Zij heeft veel ervaring en wereldwijd de juiste contacten.

De meeste kennis komt van Google

We gaan ook altijd op zoek naar relevante reisboeken en eventueel folders. Maar het meeste haal ik toch écht van internet. Ik kan uren op Google Maps in- en uitzoomen. Je wilt niet weten hoeveel leuke streken, steden, dorpen, andere interessante plekjes en zelfs leuke restaurants je tegenkomt. Even aanklikken en bekijken. Daarna doorklikken en weer doorklikken. Soms staan er wel acht pagina’s open! De meest relevante sla ik op als favoriet, zodat ik niet steeds opnieuw hoef te zoeken.

Een routeboek met info

Zo langzamerhand ontstaat er een reisplan. Hoe gaan we er naartoe? Wat voor een routes gaan we rijden? Wanneer gaan we wat doen? Hoeveel tijd kost het? Moeten we van te voren kaartjes kopen? Het komt allemaal in een Excel-sheet. Op datum en tijd. Een aparte kolom met relevante aandachtspunten zoals adressen, telefoonnummers en openingstijden.

Vanuit Google Maps maak en print ik routes. De navigatie van de huurauto zal maar uitvallen… Niet alleen voor het rijden trouwens, soms ook voor wandelingen. Je wilt toch niets missen? Een apart documentje met interessante informatie over wat we die dag gaan doen en zien maakt het compleet.

Het meest uitgebreide reisboek heb ik gemaakt voor Canada in 2018. Maar liefst 86 pagina’s. Voor het overgrote deel klopte het. Dat geeft veel voldoening! Samen met de fotoboeken is het een prachtig geheel geworden.

Vakantietips voor vrienden

Vorig jaar vroeg een goede vriend naar onze vakanties in Ontario (Oost-Canada). Hij ging ook die kant op. Misschien hadden we nog wat informatie… Nou, dat hadden we natuurlijk! We zijn er inmiddels al vijf keer geweest. Mede omdat we er familie hebben wonen.

Een gezellig middagje bij ons thuis volgde. Alles bij elkaar gezocht qua folders en boeken. Samen met de fotoboeken en het ‘dikke’ reisboek heeft het ze op weg geholpen. Letterlijk en figuurlijk.
Na hun vakantie hebben we bij de vrienden thuis kunnen genieten van hún foto’s en verhalen.

Gezellig middagje met pastel de nata

Laatst waren er weer andere vrienden op bezoek. Ze gaan een reis maken van Lissabon naar Porto. Laten wij dat nou in 2017 hebben gedaan. Weer een gezellige middag vol vakantietips en herinneringen tot gevolg. We hadden nog wat Portugese lekkernijen (Pastel de Nata, Bacalhou en Ginja) gekocht om het Portugal-gevoel aan te wakkeren. De fotoboeken gaven een beeld. De boekjes die we hadden en ons dagboek helpt ze om de definitieve route te bepalen. Het was een gezellige middag. En na de vakantie spreken we natuurlijk weer af!

Een boekenplank aardig gevuld met informatie over alle reizen die Gert heeft gemaakt van Oost-Canada tot Sicilië, Van Normandië tot aan de Duitse Harz. En dan hebben we het nog niet over de vele stedentrips!

Meer lezen over vakantie

Dit is de maand waarop de reislustigen beginnen te dromen. Niet alleen Gert Nonnekes geeft graag vakantietips. Ook Stella Ruisch vertelt waarop je bij een vakantieboeking moet letten. En vergeet ook niet onze andere reisverhalen te lezen. Klik voor inspiratie hier.

Alle foto’s: ©Gert Nonnekes