Begin januari maken de gezellige decembermaand-aanbiedingen van de supermarkten in de tv-reclame plaats voor de stralende strandvakanties van de reisbureaus. Of wat dacht u van een stedentrip dit voorjaar? Na de Vakantiebeurs vorige week is het seizoen van de vakantie boeking weer aangebroken!

Het kan niet zonder goede voorbereiding

Waar gaan we dit jaar naartoe? Mij is alles om het even…leuk! Een weekeindje weg kan soms aanvoelen als een hele vakantie. En een vakantie van drie weken kan voorblij vliegen alsof we gisteren op reis gingen. Gaandeweg heb ik geleerd dat een goede voorbereiding de nodige voorpret oplevert maar ook zorgt dat je bewuste keuzes maakt bij de boeking. Zodat je niet na je vakantie in gesprek met anderen tot de ontdekking komt, dat je ‘echt-dat-moet-je-zien’ niet uitmondt in ‘wèhwèhwèh, dat had je moeten zien.’

Strandvakantie vergt meeste huiswerk

U wilt juist niets zien met vakantie behalve de kortste weg van uw comfortabele verblijf naar dat witte zandstrand onder die prachtige palmboom? Des te meer huiswerk valt daarvoor te verrichten. Want de aanbiedingen zijn zo talrijk dat kijken-en-vergelijken niet alleen belangrijk is voor uw portemonnee bij de boeking maar ook voor het ware genieten.

Prachtig strand…..maar ook dichtbij hotel? Foto: Nikos Zacharoulis/Unsplash

Check de reviews

Check dus de reviews van andere vakantiegangers op sites als Zoover en Tripadvisor. Booking.com heeft eigen reviews maar ik heb daar ooit een zeer slechte ervaring gedeeld, die tot mijn verbazing werd vertaald met ruim een 7! Nepreviews bestaan ook. Ooit naar een B&B gekeken in Zuid-Frankrijk met een Italiaanse eigenaar en hé, allemaal Italianen die zeiden hoe geweldig het er was. Reviews vertalen is ook belangrijk. Waar anderen over struikelen, is voor u misschien geen probleem voor een vakantie boeking. Zoals ‘de receptionist weigerde ons elke dag te groeten’.

Reviews lezen maar ook met een scherp oog voor commerciële belangen.

Soms is het fijn een reisspecialist in te schakelen

Met de komst van internet hebben reizigers de mogelijkheid gekregen het heft meer in eigen handen te nemen. “Ik kan het zónder reisbureau!’, dacht ik en zo ging ik, in de jaren negentig, van website naar website totdat ik er bijna scheel van keek en de vrije zaterdag zo goed als voorbij was. Want kiezen is moeilijk. Ooit heb ik zo een rondreis uitgestippeld in West-Amerika om tot de ontdekking te komen dat wat ik uitgezocht op vrijwel hetzelfde uitkwam, dat gespecialiseerde reisbureaus aanboden. Afijn, zo wist ik wel dat de reis aan onze wensen zou voldoen…

Soms is het dus fijn meteen een specialist in te schakelen. Ook al hangt daar natuurlijk wel een prijskaartje aan. Tegenwoordig komen zelfstandige reisadviseurs zelfs thuis de reis met u doornemen. Check dan wel voor de vakantie boeking of ze aangesloten zijn bij de GGTO, zodat u dezelfde garanties heeft als bij grote reisbureaus die aangesloten zijn bij de SGR.

Is dat ticket wel een werelddeal?

Zelf een stedentrip boeken is wat gemakkelijker. Tenzij je bijvoorbeeld het complete hotelaanbod van Londen wil doornemen, zoals ik. Het helpt als je je beperkt tot de wijk waar je wilt verblijven tijdens je stedentrip. In een opwelling een werelddeal-ticket KLM naar New York gekocht? Het is maar de vraag of je daardoor echt goedkoper uit bent. Zeker als je tot de ontdekking komt dat die goedkope aanbieding net niet in jouw tijdvak geldt, dat er kosten zijn verbonden aan bagage en o, die stoel uitzoeken kost ook nog wat. En vergeet niet de belastingen….

Stedentrip is over het algemeen goed zelf te boeken. Foto: Florian Weichelt/Unsplash.

Kijk en vergelijk eigen vakantie boeking met pakketreis

Soms kan een pakketreis boeken (soms voor hetzelfde hotel) bij een reisbureau dan weer goedkoper zijn. Reisbureaus, zeker grote, kunnen onderhandelen met hotels en kunnen daardoor -soms- lagere prijzen bedingen. Daardoor resteert soms maar één voordeel van zelf boeken: dat je zelf je vertrektijd en je reisduur kan bepalen. Want reisbureaus vliegen vaak met charters en die hebben meestal ongunstige tijdslots. Uitwijken naar andere vliegvelden als Rotterdam, Eindhoven en Groningen kan goed zijn voor de wekker en de portemonnee. Ook weer kijken en vergelijken dus.

Pas op bij vakantie boeking met bouwstenen

‘Bouw uw eigen reis’ is het motto waaronder veel reisbureaus vakanties verkopen buiten Europa. Dat klinkt leuk maar is geen goedkope keuze. Vooral als u individueel wilt reizen en niet in een groep. Dat ‘individuele’ is overigens betrekkelijk. Vaak maak je delen van de reis samen  met mensen die dezelfde ‘individuele’ reis hebben geboekt. De reisagenten die je wensen aanhoren, weten je  soepel en charmant in het rondreis-traject te sluizen, dat ze al lang hebben uitgestippeld.

Sla reisbureaus niet helemaal over….kijken en vergelijken blijft zinvol. Foto: Arjan Almekinders/Flickr.com

Onderhandelen met reisbureau

Dat betekent niet dat je dan geen mooie reis kan maken. Zeker als je voor het eerst naar een bestemming gaat. Wie zich ervan bewust is, kan wel beter onderhandelen. Met die handige bouwstenen heb je namelijk niet de verplichting de héle reis bij een bureau te boeken. ‘Een beetje van Knorr en een beetje van jezelf’ kan de ultieme mix opleveren. Bijvoorbeeld door vliegtickets zelf te regelen. Vooral als je langer in een stad wil blijven of aan het einde van de vermoeiende rondreis nog een paar dagen lekker aan het strand wil liggen. Het loont dan zelf het hotel of resort te boeken. Dan betaal je niet de marge voor het reisbureau bij de vakantieboeking.

Reisgidsen voorgerecht én toetje bij boeking

Het raadplegen van een reisgids kan voorgerecht én toetje zijn bij de vakantie boeking. Een ouderwets papieren exemplaar is leuk maar tegenwoordig is er ook een zee aan informatie op internet te vinden. Check bijvoorbeeld Pinterest, Guidedbylocals, Tripadvisor en niet te vergeten Lonely Planet (wel in het Engels) dat online ook de nodige tips geeft.

Reizen is fijn….maar ook het thuiskomen

Heeft u er al zin in? Ik wel. Hoe vaker ik kan reizen, hoe leuker ik het ga vinden. Maar eerlijk gezegd… daarna óók het thuiskomen. Het liefst met een koffer vol mooie ervaringen.

Zin in vakantie? Lees dan onze verhalen op Meerdanvijftig.nl: Overweeg eens een stedentrip naar Stockholm. Vlieg naar Gran Canaria, ontspan in Spanje, ga met de auto naar Duitsland en Frankrijk, maak een rondreis -met huurauto- door Sicilië, of met de trein naar Engeland. Reis met ons mee, ver weg op een zelf geboekte reis naar Zuid-Korea.