Van oudsher is er een bier waar Limburg trots op is, nieuw is natuurlijk de familie Verstappen in de Formule 1. Maar de koppeling van tweewielers (denk Tom Dumoulin) en de verkoop van asperges, blijkt ook een bijzondere Limburgse combinatie. Op zoek naar een goed adresje om een pondje betaalbare asperges mee te nemen naar het dure westen, kregen we deze gouden tip tijdens een lekker Limburgs weekeindje weg

Wijn en spijs

Asperges als borrelhapje, als salade, in een cocktail, in de pastasaus, gewoon als groente bij een stukje diamanthaas maar ook in de vorm van een puddinkje. Op uitnodiging van Ger Wester, wiens wijn&spijsavonden in de regio Roermond aan het uitgroeien zijn tot een begrip, leerden wij onlangs de veelzijdigheid van de koningin der groenten kennen. Niet helemaal toevallig dus dat het onderwerp ‘’Waar kunnen we hier een betaalbaar maar ook lekker pondje kopen om mee te nemen?” aan tafel werd aangesneden.

Het noorden van Limburg heeft minstens zo veel te bieden als het zuiden. Natuurlijk is daar de Outlet in Roermond maar u kunt er in de buurt ook prachtig fietsen en wandelen (o.a. in natuurpark Meinweg). Minder bekend is de mogelijkheid om in de zomer de eerste zondag van de maand het traditionele vlaai bakken bij te wonen in ’t Bakhoes in Asselt, maar ook elders.  De regio verkennen met de auto kan via de Maas-Schwalm-Nette route; logeren en lekker eten deden wij al eerder in Kasteel Holtmühle in Tegelen. Maar ook een aanrader is De Werf aan de Maasboulevard in Venlo.

Asperges op twee wielen

In de verwachting het adres van een boer te krijgen, werden we op pad gestuurd naar Merum, een dorpje vastgeplakt aan Roermond, waar Tweewielerserviceverlener Jack Teuwen in het aspergeseizoen in de keuken de heerlijkste asperges verkoopt. Naar eigen zeggen: zo vers van het land geplukt. En vers, daar gaat het om bij asperges. Mijn eerste kennismaking met asperges waren dertig jaar geleden een aantal verdroogde exemplaren op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. Sindsdien heb ik geleerd dat je minstens AA moet hebben. Dus ik vind het verrassend dat de vrouwelijke medewerker op mijn vraag om de lekkerste naar een bakje met gebroken dikke en dunne stengels wijst. “De huisvrouwen in de buurt vinden hier de meeste smaak aan zitten.” En dan heeft Ger ons gisteravond al laten proeven dat een asperge echt niet superdik hoeft te zijn om veel smaak te hebben. Dat gaan we vanavond uittesten met zalm en pasta!

Genieten van Thorn

Met onze culinaire goudschat keren we de neus van de auto weer richting het westen. Langs de weg, zien we hoe er door voornamelijk Polen gebuffeld wordt om de asperges onder de afdekzeilen te plukken. Na het uitgebreide ontbijt bij het gastvrije  en prachtig tussen de Maasplassen gelegen hotel Oolderhof, volstaan we in het stadje met de witte huisjes, Thorn, met een andere Limburgse specialiteit: vlaai.  Onder een stralende zon maken we een prachtig ommetje langs de vele kapelletjes bij Thorn. Een zucht van genoegen ontsnapt ons. Lekker eten in een Limburgs landschap is ook een héél mooie combinatie.