Op de voucher van de sauna staat ‘inclusief rasul’, dus melden wij ons op het voorgeschreven tijdstip bij de als zodanig aangeduide ruimte. “Helemaal naakt!”  De twee dames gekleed in geruite rokjes met gekleurde bloesje vuren het bevel op de wachtenden af.  We kijken elkaar aan, want we zijn door het bezoek aan de sauna al uitgekleed, ook al hebben we een badjas en handdoek bij ons.  Wat staat ons, doorgewinterde sauna&wellness-bezoekers te wachten?

 

Bah, maandag!

Een voordeel van meer dan vijftig zijn, is dat je af en toe op een doordeweekse dag kan afwijken van het dagelijkse ritme. Dus gaan we op een druilerige maandag niet naar ons werk maar met een voordelige internet-aanbieding naar een sauna, niet in de buurt.  Want we vinden het fijn om ons af en toe bloot te geven maar wel in de anonimiteit.
Maandag roept bij mij de tekening ‘Vader en zoon’van Peter van Straaten in herinnering. Vader staat op maandag op de bushalte, terwijl het regent en zegt in het onderschrift ‘Bah, maandag”. Maar voor ons is het in de auto een mooie dag.  Zo’n zoutsteensauna is goed voor de longen en die van mij kunnen na jaren tabak wel wat ondersteuning gebruiken. Ik heb er zelfs het gedoe van uitkleden en spullen in kluisjes proppen en eerst douchen voor over.

Genieten van water in de regen

Mijn zweetklieren werken beter dan mijn longblaasjes, dus de derde douche na de sauna, lokt het bubbelbad buiten me ook nog. Vreemde gewaarwording om van water te genieten in de regen. En ja, daarna toch maar weer douchen. In de infraroodsauna wordt mijn rug die het ook een leven lang te verduren heeft gehad, heerlijk doorstraald.
En dan is het tijd voor een kennismaking met de rasul…

Een bakje roze vla

Als een braaf schoolklasje op een stenen bank houden we ons handen op voor een kledder scrub, die door de dames in bedrijfsuniform met een grote pollepel wordt uitgereikt. Rasul is een oriëntaals ritueel uit de hamam waardoor de dode cellen worden afgeschuurd. En ja, zo voelt dat ook. De dames in de geruite rokjes trekken zich even terug, zodat wij in de ruimte een douche kunnen nemen. Maar hé, daar zijn de dames weer. Nu met bakjes roze vla. Het blijkt bodylotion met een zeer sterke rozengeur te zijn waarmee we ons moeten insmeren. De geruite rokjes verdwijnen weer en wij volgen de instructies trouw op. In weinig tijd goed afgericht, wachten wij braaf op wat komen gaat. Maar er komt niets. We voelen ons wat opgelaten, bedekt in de roze vla. “Hoeveel uur moet dit intrekken”, vraag ik aan mijn klasgenoten, die in giechelen uitbarsten.

stoom in sauna komt uit mijn oren

Inmiddels kan ik een Turkse sauna van stoom voorzien. Die komt namelijk bijna uit mijn oren. En ja hoor, daar komen eindelijk de dames: ze zetten de douche aan voor douchebeurt nummer zeven. Eindelijk sla ik aan het muiten als de geruite dames verordonneren dat we nu ook een koude douche moeten nemen om de huidporiën weer te laten sluiten. Ik laat het lauwwarme water lekker langs mijn lijf stromen.
Mijn handdoek is inmiddels een  natte dweil maar ik gebruik ‘m nog een keer na een aantal baantjes zwemmen. Zo’n rasul is leuk maar een gewone sauna met zwembad nog leuker. Voldaan stappen we aan het einde van de dag de buitenlucht in. Het regent nog steeds maar dat kan ons niet deren: wij voelen ons zo fris als een roze baby!