Edward van der Eijden (55) tafeltennist al bijna nonstop vanaf zijn elfde. Eén keer is hij er tussenuit geweest. Maar na twee jaar begon het toch weer te kriebelen. Deze keer in onze rubriek In Beweging over de eerste klap die in tafeltennis met een batje daalder waard is.

Kiezen tussen turnen en tafeltennis

“Een paar vriendjes speelden tafeltennis op school en ik ging gewoon een keer mee. Daarnaast zat ik op turnen, maar toen de tijden van de turntraining en het tafeltennissen samenvielen, heb ik uiteindelijk voor tafeltennis gekozen. Al die tijd ben ik maar één keer gestopt. Ik was toen lid van een grotere vereniging en zat niet in zo’n leuk team. Bovendien was het drie kwartier rijden naar die vereniging. Twee jaar heb ik toen niet getafeltennist.”

Bij verlies was de avond verpest

“Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik heb me toch weer aangesloten bij een kleinere vereniging die dichterbij was: JOVO in Amsterdam. Ik speel ook nog steeds competitie en natuurlijk wil ik dan winnen. Maar vroeger was mijn avond verpest als ik niet won, tegenwoordig vind ik het sociale aspect van de sport minstens zo belangrijk. Tafeltennis is een van de weinige sporten waar je na de wedstrijd met je tegenstander nog even een drankje doet. Je kent je teamgenoten, maar ook je tegenstanders goed, omdat je al jaren competitie speelt.”

Trainen om tafeltennis écht te leren

“Om te tafeltennissen moet je balgevoel hebben. En je moet het leuk vinden met een batje tegen de bal te slaan. Ik zou dan wel aanraden een club te kiezen waar trainingen worden gegeven. Als je enkel een balletje slaat, ga je niet vooruit. Ik speel in de 1e klasse, maar train nog elke week onder leiding van een trainer. En ik leer nog steeds bij!”

Tafeltennis begint met goede service

“Het fijne van tafeltennis is ook dat je er je frustraties en agressie in kwijt kunt. Zeker op hoger niveau is het echt een reactiesport. Het begint met een goede service. In de rally daarna moet je in de goede positie staan om de juiste techniek toe te kunnen passen. Vandaar dat het voetenwerk belangrijk is. Een goede trainer leert je dat en leert je ook de verschillende slagen die je met je forehand en je backhand kunt gebruiken.”

Het oudste lid is 85

“Wat ook erg leuk is, is dat je tafeltennis tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Bij onze club spelen verscheidene zeventigers die nog steeds met plezier een balletje slaan. Ons oudste lid is 85 en speelt zelfs nog competitie. Natuurlijk gaan je voetenwerk en je reactiesnelheid achteruit bij het ouder worden, maar daarom kennen we in de regio ook 6 competitieklassen. Net als onze oudere leden hoop ik nog lang gezond te blijven en te kunnen blijven tafeltennissen!”

Voor meer info: www.NTTB.nl