Bij binnenkomst op Villa Eikenhorst wijst de bijna 50-jarige koning Willem-Alexander aan interviewer Wilfried de Jong de kunstwerken aan beide zijden van de ingang. “Mijn vrouw en ik zijn liefhebbers van Zero,” onthult hij in het tv-gesprek hun voorkeur voor minimalistische kleuren, moderne vormen en industrieel materiaalgebruik. We bevinden ons dus in goed gezelschap als we op weg gaan naar het 18de eeuwse landhuis Oud Amelisweerd, waar sinds 2015 museum MOA is gevestigd.  We komen voor een optreden van Armando. En hij is een van de oprichters van de Nederlandse tak van Zero, de Nul-beweging.

MOA

Het 18de eeuwse landhuis Oud Amelisweerd huisvest sinds 2015 MOA.

Verhalen, muziek en kunstwerken in MOA

Armando verbeeldt zijn gedachtegoed in meerdere disciplines. En vandaag draagt hij verhalen voor die in verbinding staan met de tentoonstelling in MOA | Museum Oud Amelisweerd. ‘Tier-Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren’  heet deze. Naar het gelijknamige boek voert Armando tijdens “Dierenpraat” dialogen met elf verschillende dieren (zoals de uil, de muis, de sperwer en de kraanvogel). Marieke Schneeman (fluit) en Michiel Weidner (cymbaal) omlijsten de vertellingen door arrangementen van Bela Bartóks pianowerken. Zoals Bartók zijn dieren laat spreken via de muziek, zo praat Armando met zijn dieren. Gesprekken die gaan over alledaagse onderwerpen, met een grappige invalshoek of wonderlijke wending. Dierenpraat met een menselijk karakter.

Tier in MOA zet je aan tot denken

MOA

Overrompeld door schoonheid en verward door de wrangheid van opgezette dieren.

De fabelachtige creaties van opgezette dieren in ‘levenden’ lijve met daarachter de werken van Armando in MOA bieden een bijzondere ervaring. Ellen Groenveld en ik voelen ons in eerste instantie een beetje ongemakkelijk als we voor onze vlog door de zalen wandelen. “Maar daarom is Tier  ook waarvoor kunst is bedoeld. Je voelt je overrompeld door schoonheid en verward door de wrangheid van heel mooie maar dode opgezette dieren. Dat zet je aan tot denken,” merkt Ellen op.

Fotografie, sculpturen komen samen met behang

MOA

Dit werk maakte Aert Schouman in samenwerking met taxidermisten

Taxidermisten Jaap Sinke en Ferry  van Tongeren hebben een bijzondere kijk op het dierenrijk. Fotografie, readymades en theatrale sculpturen van opgezette dieren komen samen met de geschilderde en bronzen Tiere van Armando en de dieren op het behang van de pronkkamers van Oud Amelisweerd.

Tier vervolg op Stil Leven in MOA

Met Tier bouwt MOA voort op de tentoonstelling Stil Leven (2016), waarin de Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren nieuw werk maakte. Zijn stillevens van dode dieren en zijn wens om een van de gefotografeerde dieren op te zetten, brachten MOA in contact met taxidermisten Sinke & Van Tongeren. De witte knobbelzwaan, die Vanfleteren uit België meebracht, kon echter niet worden opgezet. Hij was niet geringd. Maar zo ontstond wel het idee om een tentoonstelling te wijden aan het dier in de kunst.

Ambacht van preparateurs gaat over in kunst

Sinke & Van Tongeren werkten een jaar aan deze expositie. Ze maakten er speciaal nieuwe werken voor. In MOA kun je zien dat het duo het ambacht van preparateur niet alleen volledig beheerst. Hun werk gaat verder. Het staat in het teken van het experiment, van een onderzoek naar vorm en betekenis. Een spel met de verwachting van de kijker. “Als deze tentoonstelling nu je belangstelling wekt, dan weet ik een goed boek over taxidermie. Wonders are collectible van Jan Lemaitre; Engelse titel maar Nederlands geschreven. Over de opkomst van de nieuwe taxidermisten en hun belangstelling voor verstilde schoonheid”,  tipt Ellen.

Pijlers in Armando-collectie

MOA heeft zijn pijlers in het beheren en tentoonstellen van de Armando Collectie telkens in combinatie met een of meerdere kunstenaars én de natuur. Ieder half jaar in een nieuwe setting. U kunt nog genieten van Tier-Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren tot 10 september 2017.
Meer info op www.moa.nl/Tier.  Daar kunt u zich ook aanmelden voor de evenementen die MOA organiseert.