In Nederland geldt als leidraad voor gezonde voeding de nieuwe Schijf van Vijf. Eigenlijk wijkt die niet zoveel af van wat orthomoleculair apotheker en doctor in de geneeskunde Gert Schuitemaker voorstaat. Ook daarin moet het hoofdbestanddeel van onze voeding uit groente en fruit bestaan. Belangrijkste afwijkingen van het advies van Schuitemaker zijn het aantal volkoren boterhammen, het broodsmeersel en de porties zuivel en kaas in het dagmenu.

In de vorige aflevering over voeding voor 50-plussers kwam het voedingsadvies van Gert Schuitemaker aan bod. Dit keer kijken we naar de leidraad voor gezonde voeding van het Voedingscentrum: De schijf van vijf. Grote vraag daarbij: is het nodig daarnaast een multivitaminepreparaat te slikken?

 

Melk moet!

De dagmenu’s krijg je voorgeschoteld als je geslacht en leeftijd op de overzichtelijke, praktische site van het Voedingscentrum invult. Vrouwen tussen de 51 en 69 jaar zouden bijvoorbeeld 3 tot 4 volkoren boterhammen per dag moeten eten besmeerd met margarine of halvarine, 3 tot 4 porties zuivel en 40 gram kaas.
We kennen allemaal nog de slogan Melk moet! De promotie van zuivel vindt Schuitemaker dan ook iets typisch Nederlands. “Zo kent elk land bepaalde stokpaardjes. In Italië zijn het de pasta’s en in de Aziatische landen rijst. Vaak zijn het producten die overvloedig in het land aanwezig zijn.”

Weggegooid geld

 

Het belangrijkste verschil met het Voedingscentrum is dat zeker 50-plussers volgens de orthomoleculaire aanpak een multivitaminepreparaat zouden moeten slikken. “Het Voedingscentrum vindt dat niet nodig. Vooral omdat de gezondheidsraad in een rapport heeft geconcludeerd dat er géén gezondheidsvoordelen zijn aan het slikken van een multivitamines”, stelt Astrid Postma- Smeets, senior voedingskundige bij het Voedingscentrum. “Behalve vitamines en mineralen waar voor bepaalde groepen een uitdrukkelijk suppletieadvies geldt zoals vitamine D en foliumzuur.”
Zij wordt hierin gesteund door de immer in de media optredende emeritus-hoogleraar Martijn Katan die vindt dat als je volgens de Schijf van Vijf eet niets tekortkomt en multivitaminepreparaten dus weggegooid geld zijn.

 

We eten niet volgens Schijf van Vijf

Postma-Smeets geeft toe dat mannen die volgens de Schijf van Vijf eten iets minder dan de aanbevolen hoeveelheid vitamine A en vezels binnen krijgen. “Dat niet alleen”, zegt Schuitemaker. “Slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking eet precies volgens de Schijf van Vijf en de Voedselconsumptiepeiling 2011 van het RIVM stelt dan ook dat er wel degelijk bepaalde tekorten aan vitamines en mineralen voorkomen.”  Inderdaad staat in dat rapport: ‘Een deel van de bevolking krijgt minder vitamine A, B1, C, E, magnesium, kalium en zink binnen dan wordt aanbevolen. Onderzoek is nodig naar de effecten hiervan op de gezondheid. Verder wordt het advies aan specifieke leeftijdsgroepen voor hogere innamen van foliumzuur, vitamine D, ijzer en calcium niet altijd opgevolgd.’

 

Hoog gedoseerde multivitaminen en mineralen

Schuitemakers advies is dan ook een, liefst hoog gedoseerd, multivitaminenpreparaat met mineralen te nemen om tekorten door ons onvoldoende voedingspatroon aan te vullen. “Ik kan niet bij mensen in de portemonnee kijken en hoog gedoseerde preparaten zijn duur. Kies dan in ieder geval voor een laag gedoseerd preparaat. Maar besef dat je nog geen 0,50 euro per dag kwijt bent aan zo’n hoog gedoseerde multivitamine. Een kopje koffie op een terras kost vaak het vijfvoudige!”
Graadmeter voor zo’n hoog gedoseerde aanvulling is het aantal mg Vit B1 in de suppletie: dat zou minstens 10 mg moeten zijn.

 

Kans overdosering klein

De kans op overdosering is volgens de orthomoleculair deskundige klein. Alleen zwangeren moeten voorzichtig zijn met hoge doses vitamine A. En vitamine B6 kan bij hoge doseringen neuropathie veroorzaken: tintelingen en gevoelloosheid in handen en voeten. Maar tot een dosis van 25 mg is B6 veilig, zeggen ook officiële Europese gezondheidsautoriteiten (EFSA).

Diëtist minder conservatief

Mocht je twijfelen over je voeding en eventuele aanvullingen dan raadt Schuitemaker aan naar een diëtist te gaan. “Die beroepsgroep wordt steeds minder conservatief in hun voedingsinzichten.”
En andere fantastische ontwikkeling van de laatste 5 jaar vindt Schuitemaker dat steeds meer mensen koken met verse producten. En zelfs kinderen tegenwoordig meekoken.

Foto: Ri Butov/Pixabay