Ik mag even niet sporten en daarom pak ik de laatste weken wat vaker de fiets. Wat een ontdekking! Natuurlijk is het toevallig wel elke keer mooi weer, ik ben pas één keer door een plensbui overvallen. Maar ik wist als automobilist niet dat je veel bestemmingen in de stad op een tweewieler net zo snel of zelfs sneller kan bereiken.

Doe Veilig Verkeer Nederland een plezier

De ANWB heeft dat inmiddels ook ontdekt en introduceert daarom in Amsterdam en De Haag als proef de fietsende wegenwacht. Al pedalerend doe ik tegelijkertijd de directeur van Veilig Verkeer Nederland een plezier. Sinds hij afgelopen week aan de alarmbel heeft getrokken over het gevaar van ouderen op de weg, voel ik me bijna onverantwoordelijk als ik achter het stuur kruip.

Werkt de knop op de gele paal?

Eén ding intrigeert me wel als ik voor het stoplicht sta en nonchalant, half steunend op de paal de gele knop indruk. Roep ik nu daadwerkelijk de aanstormende auto’s een halt toe?  Als ik de op de kruising sta te wachten, nadert een stoet crèchekinderen over het voetpad. “Druk maar op het knopje”, zegt de leidster tegen de peuters. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd en kindervingertjes vechten om een plekje op de knop. “Zou het helpen?” vraag ik haar.  Ze spreekt mijn gedachten uit: “Wel nee, het is alleen het gevoel dat je als voetganger of fietser dénkt dat je het verkeer kan beïnvloeden.”  Hè, dat zou nou jammer zijn.

Foto: Kees Rooze