Het magazine Libelle viert haar 90 jarig bestaan maar er is nog een Nederlands bedrijf dat een feestje heeft: Dille&Kamille dat weet wat keukenprinsen en -prinsessen en tuinliefhebbers móói vinden, bestaat inmiddels een halve eeuw. Brigitte Leferink legt uit waarom ze een fan van de winkel is.

Kind in een snoepwinkel

Dille & Kamille: ik kan er niet langs lopen zonder naar binnen te gaan. In elke stad van een beetje formaat vind je de winkel met de kenmerkende blauw-wit gestreepte zonneschermen met de herkenbare letters van het logo erboven. Binnen voel ik me net een kind in een snoepwinkel. Zoveel moois te zien en vooral veel praktische dingen. In natuurlijke materialen, simpel vormgegeven en daardoor juist zo mooi.

Je begint spontaan aan grote schoonmaak

Of je nu van koken, tuinieren of lekker poetsen houdt, bij Dille & Kamille vind je altijd iets van je gading. Ik ben totaal niet huishoudelijk aangelegd of beter gezegd: ik heb ronduit een hekel aan poetsen maar ik wil spontaan aan de grote schoonmaak beginnen als ik de zinken emmers, houten bezems en de ouderwetse mattenkloppers in de winkel zie staan. Maar ik weet me in te houden.

Je krijgt gewoon zin in poetsen…

Ooit gehoord van een uienkam?

Bij de kook- en bakafdeling kan ik mijn hebzucht minder goed bedwingen. Al die verschillende maatschepjes, lepeltjes, messen (ooit gehoord van een uienkam?), handige citroenknijpers, uitsteekvormpjes voor koekjes, bakvormen in allerlei soorten en maten… ik wil ze het liefst allemaal. Het meest bijzondere is dat ze zoveel verschillende soorten van iets hebben, zoals alleen al bij de spatels. Van beukenhout, bamboe, rubber of kersenhout. Volwassen formaat of voor kinderen. Gebogen of recht ‘handvat’. Met een schuine, rechte of spitse bovenkant. Voor mij was een spatel altijd een spatel, tot ik deze op een rijtje zag.

Blij met ieniemini mesje van Dille&Kamille

Mijn meest gebruikte aankoop is een ieniemini mesje van tien centimeter. Aangeprezen als een botermesje, maar ik zag er meer potentie in. Ik kocht er gelijk tien. Ze waren spotgoedkoop en je kunt nooit genoeg van iets hebben. Ik gebruik ze niet altijd allemaal tegelijk, maar ze zijn wel superhandig voor allerlei sausjes, salades en dips. Een tafel vol schaaltjes met lekkers en toastjes en smeren maar.

Eigenlijk is Dille & Kamille een mini-warenhuis. Het speciale zit hem in hun missie. Die is sinds ze in 1974 hun eerste winkel openden in een werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht nog steeds hetzelfde: ‘mensen inspireren om bewust, onthaast en duurzaam te leven in harmonie met elkaar, onze omgeving en de natuur’.  Dille & Kamille wil laten zien dat het anders kan. Dat doen ze niet alleen met hun assortiment maar ook met speciale acties, tips en recepten.

Kookboek ‘Groentefeest’ in jubileumjaar

Ter gelegenheid van het jubileumjaar zijn er speciale producten en leuke acties. Zoals het kookboek Groentefeest met 100 recepten van chef-kok Sidney Schutte van het tweesterrenrestaurant Spectrum in hotel Waldorf Astoria in Amsterdam. Of het klaverservies uit de jaren zeventig, dat in een nieuw jasje is gestoken. En de heerlijke feestmelange die samen met de theesommelier van Wilder Land is ontwikkeld van (on)kruiden die de biodiversiteit vergroten.

Zelfs online het Dille&Kamille gevoel

Het fijnst is om door de winkel te struinen. Alles te bekijken en een keuze maken. Maar als je dat niet kunt of er geen tijd voor hebt, dan is er gelukkig nog de webshop. En ik weet niet hoe ze het doen, maar zelfs daar krijg je dat heerlijke Dille&Kamille gevoel. Ik scrolde voor dit artikel langs alle webpagina’s. En natuurlijk vond ik iets voor mijn verlanglijstje: een roestvrij stalen kiwi-lepel met mesje. In mijn keukenlade ligt een afzichtelijk groen plastic exemplaar, maar ja, die doet het nog wel. Ik ben benieuwd of ik de verleiding kan weerstaan als ik de winkel weer eens binnenloop.

Meer lezen

Brigitte Leferinke schrijft regelmatig over boeken, over geweld tegen vrouwen, over koken en dus over dingen in en om het huis. Of het nu om een nieuw bed gaat, de beveiliging of haar gehechtheid aan Tupperware.

Alle foto’s: ©Dille&Kamille