Hebt u uw keuze al bepaald? Welk hokje gaat u rood kleuren op 15 maart? Woensdag is het dubbel feest: 2 verkiezingen; voor Provinciale Staten en de Waterschappen. Brigitte Leferink legt uit welke stappen je kan nemen voordat je naar de stembus gaat.

Liever splinters dan tweepartijenstelsel

Een feest van de democratie. Zo zie ik de mogelijkheid die we in Nederland hebben om onze stem uit te brengen. Nog steeds zijn er landen op de wereld waar je niet kunt stemmen. Waar je geen invloed hebt op wie er aan het roer staat. Waar een dictatuur heerst. Als ik de lijst van (splinter)partijen zie die aan de komende verkiezingen meedoen, verlang ik soms naar een tweepartijenstelsel, om daar weer heel snel van terug te komen als ik denk aan hoe dat in landen waar je de keus uit twee hebt uitwerkt. Dan liever de grote variatie die we hier hebben.

Pro Demos

Een keuze bepalen is niet eenvoudig. Provinciale Staten en Waterschappen staan over het algemeen verder van je af dan de lokale en landelijke politiek. ProDemos heeft een handig overzicht van de onderwerpen waarmee de provincie zich bezighoudt en op hun website vind je ook alles over de waterschappen. Handig als je je kennis wilt opfrissen.

Om te bepalen wie mijn stem krijgt, heb ik een systeem. Eerst kijk ik naar de kandidatenlijsten. Staan daar mensen op die ik ken. Mannen en vrouwen waar ik vertrouwen in heb. Daarna bekijk ik de programma’s. Omdat die niet altijd makkelijk te vinden zijn óf zo uitgebreid zijn dat het lastig is om wat voor mij het belangrijkst is er uit te halen, doe ik ook een test via de kieswijzer. Vervolgens kijk is welke mensen die ik ken horen bij de partij die het best bij mij past. Gelukkig komt daar eigenlijk altijd de partij uit waarvan ik lid van ben.

De vanzelfsprekendheid bij de stembus is verdwenen

Maar blind erop vertrouwen dat dat altijd de beste keus is, doe ik niet. Per verkiezing kijk ik wat het wordt. De vanzelfsprekendheid is verdwenen. En gezien de grote schommelingen bij de partijen, geldt dat voor het gros van de kiezers.

Meer lezen over verkiezingen

Dat de vanzelfsprekendheid is verdwenen, blijkt ook uit het verhaal dat Stella Ruisch in 2021 schreef over stemmen: feest of farce. Eerder besteedde Brigitte Leferink ook aandacht aan de Europese verkiezingen.