Beelden Parijs roepen herinneringen Laurentiuskerk op

De Notre Dame in Parijs staat in brand. Foto: Flickr.com/Olivier Mabelly
Weesp: de torenspits van de Laurentiuskerk staat in brand

In het Noordhollandse Weesp onder de rook van Amsterdam dachten ze bij de beelden van de brandende Notre Dame in Parijs nog even terug aan hun eigen Laurentiuskerk. Het beeldbepalende monument vloog in de winter van 2016 in de brand. Nèt toen na rijp beraad het besluit was gevallen en het 19de eeuwse monument voor 1 euro (de grond erbij voor 1 miljoen) verkocht was aan een projectontwikkelaar uit het stadje, zodat de toekomst van het gebouw met een eeuwenoude historie juist leek gewaarborgd.

Gelukkig kon schade worden hersteld

De risico’s op brand bij restauratie van monumenten blijken aanzienlijk, schrijft de Volkskrant naar aanleiding van de brand in de Notre Dame. De secretaris van het Cuypersgenootschap voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de 19de en 20ste eeuw somt in het artikel heel wat kerken op die de afgelopen jaren getroffen werden door brand maar de Laurentiuskerk is daar niet bij. Misschien, omdat de schade inmiddels gelukkig nagenoeg is hersteld en de verbouwing van de kerk komende zomer waarschijnlijk wordt afgerond.

Kees Rooze was erbij

Fotograaf Kees Rooze van onze website was erbij en maakte een filmpje toen de nieuwe, 25 meter hoge, torenspits exact 2 jaar na de brand, op 8 november 2018 werd geïnstalleerd.  Al ben ik dan geen inwoner van Weesp;  ook voor de bezoekers die vaak vanaf het IJsselmeer per boot naar de Weesper Herengracht komen, is de Laurentiuskerk van verre te zien. Zonde als die uit het blikveld zou zijn verdwenen.

Gebouwen uit jeugd verdwijnen

Gelukkig wordt er inmiddels meer moeite gedaan kerkgebouwen te bewaren voor het nageslacht. Het is het lot van 50plussers om gebouwen uit hun jeugd te zien verdwijnen. Of dat nu door brand of door afbraak is. Als jonge Amsterdamse zag ik met lede ogen hoe de Koepelkerk aan de Stadhouderskade werd afgebroken voor het in oerlelijke jarenzeventig stijl opgetrokken Marriotthotel. In dezelfde periode verdween wegens bouwvalligheid de Willibrorduskerk aan de Amsteldijk, de grootste kerk die Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum, ooit ontworp. En zo kunnen waarschijnlijk veel leeftijdgenoten verdwenen kerken en gebouwen opnoemen in hun eigen omgeving.

Bier in de kerk

In de Amstelveense Annakerk wordt nu geproost…

Opvallend is wel dat er in de bewaard gebleven verlaten kerkgebouwen naast een culturele of woonbestemming nu ook vaak bier wordt gebrouwen. Mijn ouders wezen ons vroeger al vrolijk op de cafés in Limburg die altijd recht tegenover de kerk waren. Tegenwoordig zijn ze dus zelfs ín de kerk te vinden. Ook de Annakerk in Amstelveen, waar mijn ouders ooit voor hun huwelijksgeloften vroom knielden voor het altaar is inmiddels een cultureel centrum. En proeflokaal voor de ‘Naeckte Brouwers’! Dat is wel even wennen: met zicht op de plek van het altaar proosten.

Laurentiuskerk reden voor bezoek Weesp

In de rij voor de torenspits, straks voor een biertje?

In Haarlem is er de Jopenkerk van het inmiddels in heel Nederland al bekende Jopenbier. Ook de Laurentiuskerk in Weesp zal vanaf komende zomer het nieuwe thuis worden voor de liefhebbers van de bieren van de regionale Wispe Brouwerij. Wispe (de oude naam van Weesp) brouwt dan precies 10 jaar biologisch bier. Een goede reden om Weesp dus op een zomerse dag een bezoek te brengen. In mijn werkkamer staat immers de geërfde tegel met biertappende monniken. Met als opschrift: ‘In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier’. En dát wil ik maar al te graag geloven!

Parijs en meer….

Een maand voordat de Notre Dame in brand vloog, was Kees Rooze ook in Parijs. Omdat hij opnieuw foto’s wilde maken van de belangrijkste bezienswaardigheden….Meerdanvijftig.nl publiceert maandelijks foto’s met een verhaal van de hand van Kees. Zo laat hij ons omlaag kijken, naar spiegelingen, zelfs naar straatlantaarns!

Openingsfoto: Flickr.com/Sean Munson