55 Songfestivals geleden deed Nederland mee met een swingende zangeres

Als Meerdanvijftiger wordt je geheugen  wel eens opgefrist met een oude herinnering. Zo een waarvan je ‘o, ja!’ zegt. Die ervaring had Stella Ruisch toen ze vorig jaar, vlak voor de zoveelste lockdown een swingende voorstelling meemaakte van ‘Parels van Suriname’. Jazz-zangeres Graziella Hunsel Rivero bracht in het Amsterdamse Bijlmerparktheater een ode aan Milly Scott. Samen met Greetje Kauffeld is ze de oudst levende deelnemers aan het Eurovisie Songfestival. Vanavond treedt S10 in hun voetsporen.

Milly Scott, geboren op 29 december 1933 in Den Helder als Marion Molly, geeft liever geen interviews meer. “Dan willen ze weer met me op de foto,” antwoordde ze op het interview-verzoek van collega Marlies Mielekamp. Milly heeft gekozen voor de vergetelheid. Jammer, want juist haar deelname aan het Eurovisie Songfestival verdient het nog een keer in het zonnetje te worden gezet.

Milly Scott was eerste zwarte zangeres

Het was namelijk in 1966 de eerste keer dat er een zwarte zangeres meedeed aan het Eurovisie Songfestival. Een onverdeeld succes was het niet. Milly eindigde met 2 (!) punten als vijftiende. Terwijl ze in ons eigen land haar mededingers ver achter zich had gelaten bij de nationale editie met ‘Fernando en Filippo’. Het liedje, geschreven door Gerrit den Braber en componist Kees de Bruyn ging er in als eenvoudige koek. Maar de jury van het Eurovisie Songfestival kon het optreden van Milly die een duidelijke latin swing aan het nogal eenvoudige liedje gaf niet waarderen. Millie’s ronkikitonk-refrein  was dan ook héél wat anders dan het ‘Merci, cherie’ waarmee Udo Jürgens uiteindelijk won.

Nog even swingen met Milly in 1966…

Ontdekt door Toon Hermans

De Oostenrijker liet later, volgens Milly eigens zeggen, wel weten dat hij haar talent onderkende. Hij was niet de enige. Cabaretier Toon Hermans ontdekte Marion Molly als eerste en nam haar op in zijn showballet. Hij doopte Marion Milly en omdat haar moeder liever niet had dat ze haar eigen achternaam gebruikte, kwam er Scott achteraan. Het staat allemaal te lezen in haar biografie op de eigen website die Milly  heeft. In Zweden timmerde ze als jazz-zangeres zo aan de weg dat Henk van der Meijden van De Telegraaf er lucht van kreeg.

Milly trad op bij de veelbekeken shows van Johnny en Rijk. En na nog meer gastoptredens kreeg ze bij de VARA zelfs haar eigen show ‘Scott in de roos’. Grote jazznamen als Quincy Jones en Ella Fitzgerald kruisten haar pad. Een optreden als actrice in de televisieserie Vrouwenvleugel was eind vorige eeuw een van haar laatste wapenfeiten. Ik hoorde haar stem voor het laatst in de Disneytekenfilm Frank en Frey.

Zwaarmoedige songfestivalliedjes

Gaat S10 ook zo’n internationale carrière als Milly Scott tegemoet? Het valt op dat ze ons land vertegenwoordig  met een zwaarmoedig lied. In het genre Anouk, Common Linnets en Duncan Lawrence. Ook al gebruikt S10 net als Milly Scott haar stem als instrument. Heerlijk verfrissend om dan nog eens naar het zomerse ‘Fernando en Filippo’ te luisteren. De tekst is wellicht een tikkeltje onzinnig maar het swíngt. Een mens zou er vrolijk van worden….

S10 presenteert bij ‘Matthijs gaat door’het lied waarmee ze vanavond meedoet aan het Eurovisie Songfestival.

Meer over het Eurovisie Songfestival

In 2020 is het Eurovisie Songfestival overgeslagen. Dat jaar moesten we het doen met de herinneringen. Vorig jaar konden we vooruitkijken en dat deden we met de Beste Zangers Songfestival. En wat was er daarna een spetterende editie in Rotterdam, waarin Nederland zich van zijn beste kant laat zien. Benieuwd hoe het deze week in Turijn zal zijn!

Openingsfoto: Jazz-zangeres Graziella Hunsel Rivero brengt tijdens ZOJazz Lounge in oktober 2021 een ode aan Milly Scott.