Hoor net op de radio dat er vandaag op Blue Monday lange afstandslopen worden georganiseerd om geld in te zamelen voor hulp aan de tienduizenden mensen. Dat geld zal besteed worden aan een app, waar mensen tips en informatie over depressie kunnen vinden. Want deze Blauwe Maandag schijnt de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. Wat jammer dat blauw zo’n negatieve betekenis krijgt. Ik kijk heel anders tegen die kleur aan!

Blauw, vroeger de kleur van de rouw

Het pand ‘De blauwe hand’ in Deventer herinnert nog aan het blauw verven van kleding in rouwtijd. Foto: Indebuurt Deventer

In taal heeft blauw veel minder leuke betekenissen. Zoals een blauwtje lopen betekent afgewezen worden door iemand van wie je iets gedaan wilt hebben, meestal in de liefde. Natuurlijk afkomstig van blauwe plek; au, ook al niet leuk! In de term ‘een blauwe maandag’, niet alleen deze dus, klinkt ook weinig waardering. Een paar weken terug bezocht ik de ‘Stadsetalage’ van de gemeente Deventer. Van de tentoonstelling daar over de geschiedenis van de stad, leerde ik dat blauw in vroeger tijden zelfs de kleur van de rouw was; nooit geweten!

Blue Collar versus blauw bloed

In het Engels wordt met blue collar de arbeidersklasse aangeduid; een verwijzing naar de overall waarin fabrieksarbeiders vaak lopen. Terwijl blauw bloed in het Nederlands juist een verwijzing is naar adellijke afkomst is!

Ik geniet van de blauwe lucht…

Ik kijk naar buiten en geniet van de heldere blauwe lucht, waar tegen de witte wolkjes uit de schoorstenen afsteken. Beter dan het grijze weer, waarin we de afgelopen weken werden ondergedompeld. De kleur blauw maakt me altijd vrolijk. Of het vriest zoals nu of als het warm is. bloedheet is.

Blauwe Maas zo mooi als gedicht

En ik herinner me de foto die mijn zus op haar Samsung liet zien van de intens blauwe Maas bij Maastricht die bijna overvloeit in de lucht erboven. “Ik moest aan het gedicht denken van Pierre Kemp”, vertelde ze erbij. Een gedicht dat ze ook haar hoofd bleek te kennen:

“Als ik nog lang naar dat blauw blijf kijken

mis ik mijn trein,

maar om zulk blauw zonder gelijke

moet het zo zijn.

Treinen kan ik nog vaak betreden,

Maar deze straling zal ik misschien

In al zijn innigheid na heden

bij leven niet meer zien”

Uit ‘Verzameld Werk’ van Pierre Kemp, verschenen in 1976.

Ik wens iedereen een bright blue Monday, een vrolijke, helderblauwe maandag!