Herfst

Schaep en Burgh, landgoed van Natuurmonumenten bij Hilversum.

Een najaarsdepressie zal ik nooit krijgen. Integendeel: de warme kleuren van de herfst vind ik zo prachtig dat ik al snel mijn camera pak om ze zo mooi mogelijk vast te leggen.

Elke maand kiest Kees Rooze een thema uit zijn foto-archief waarmee hij ons met andere ogen naar onze omgeving laat kijken. Zo liet hij ons al omhoog kijken, naar de muren in Belgische steden, naar poorten en  weerspiegelingen. Deze keer ziet hij de zonnige zijde van de herfst!

Herfstbladeren op veld Rozenoord

Herfst

Fusilladeplaats Rozenoord.

Mijn echtgenote en ik besluiten de herfstkleuren dicht bij huis op te zoeken in het Amsterdamse Amstelpark. Een verrassend mooi park dat ook in de lente een bezoek waard is vanwege de rododendrons. Deze keer namen we niet de hoofdingang maar liepen we bij de molen aan de Amstel het park in. Aan die kant bevindt zich het oorlogsmonument Rozenoord. Hier zijn we nog nooit eerder geweest en we zijn meteen onder de indruk. In de oorlog was Rozenoord aan de Amstel een fusilladeplaats. Hier zijn meer dan honderd mannen gefusilleerd door de Duitsers. Nu is het een grasveld met daarop lege stoelen. Onder elke stoel ligt een stenen plaat met de naam van het oorlogsslachtoffer. De herfstbladeren vormen met het grasveld een stemmig decor.

Herfst in Maastricht

Het is bijna windstil als wij langs de Maas wandelen. De herfst geeft extra kleur aan Maastricht. Op de rivier vaart een roeibootje met buitenboordmotor maar zo rustig, dat het op het stille water nauwelijks hoorbaar is. De man aan het roer geniet zichtbaar, net als wij, van de rustige atmosfeer. Het is al november maar wij hebben het gevoel dat herfst nog maar net begonnen is.

Herfsttij wereldbestel

’s Avonds besluiten we de dag bij restaurant ‘Papaz’. Het -mediterrane- eten is heerlijk en het personeel is enthousiast en aardig. De dame naast ons, in gezelschap van een niet zo piepjonge vriend, begint spontaan een gesprek met ons. Ze is de dochter van een Nederlandse vader en een Armeense moeder en heeft jarenlang met man en kinderen in Syrië gewoond. Ruim van tevoren zagen ze dat het fout zou gaan in het land en zijn ze naar Engeland geëmigreerd. Over globalisering gesproken, haar vriend komt uit Duitsland en haar dochters wonen in Londen. Haar zoon woont in München en sinds het overlijden van haar man woont ze zelf in Maastricht. Waar het herfsttij van ons wereldbestel de mensen brengt. De volgende dag in Aken zoeken we tevergeefs naar de herfst. Het lijkt wel lente!

Zoeken naar de herfst in Vondelpark en Schaep en Burgh

Jarenlang werd hier het televisieprogramma Buitenhof vanaf Schaep en Burgh uitgezonden.

Herfst

Pril begin van herfst in Vondelpark.

Eerlijk gezegd zijn we te laat in de middag in het Vondelpark om nog mooie foto’s te maken. Het licht is niet meer goed genoeg en de herfst blijkt hier ook nog ver te zoeken….Dan maar naar het landgoed van Natuurmonumenten, Schaep en Burgh, vlakbij Hilversum. Zowaar tref ik daar de bomen in najaarstooi! Ook al is het 20 graden op de thermometer in november en kan ik heerlijk in mijn shirtje foto’’s maken. Ben nu al benieuwd wat 2019 voor najaarsfoto’s gaat betekenen.