Vijftigers houden niet alleen van lezen, ze houden ook van kijken. En wat is er leuker dan kijken naar mooie beelden? Daarom hebben we Kees Rooze gevraagd om elke maand voor ons een selectie te maken van wat hij door de fotocamera ziet onder de titel de Keuze van Kees.

Gebouwen van spiegelglas

Zijn eerste serie van vier lag voor de hand. Hij heeft altijd een fascinatie gehad voor gebouwen met spiegelglas. “Gelukkig voor mij vind je deze over de hele wereld. Niets mooier dan de wolken, het water en de zon die door het glas worden weerspiegeld. G” En, concludeert Kees, met zijn gevoel voor droge humor. “Ik denk dat ik in mijn vorige leven een kraai geweest moet zijn.” En was het niet zo dat een vliegende kraai altijd wat vangt? We zijn heel benieuwd naar zijn keuze in april!

Wolken in Manhattan

“Dit is het welbekende gezicht op Manhattan en de nieuwe Twintowers. Grappig hoe het net lijkt of de wolken door de wolkenkrabber trekken. New York is voor mij een soort walhalla, net als Rotterdam trouwens. In de moderne architectuur wordt veel gebruik gemaakt van spiegelglas, dus voorlopig kan ik vooruit.”

Donkere luchten boven Rotterdam

Soms denk je aan het bijbelse Babylon door die neiging van mensen om steeds hoger te bouwen. Gelukkig maar dat architecten dan in ieder geval dezelfde taal spreken. Ook al zou je anders vermoeden als je ziet hoe donker de wolken zijn, die zich weerspiegelen in de gebouwen achter het Centraal Station van Rotterdam.

De zon in het water bij Valencia

Als een witgekopte golf rijst de ‘Ciudad de las artes y las ciencias’ van Calatrava op uit de inham waar in vroeger tijden ongetwijfeld de zee Valencia ongeremd kon binnenstormen. Nu ligt het prachtige complex er te midden van onschuldig kabbelend water. De eerste zonnestralen zorgen voor een hartverwarmende aanblik. Zullen we dan voortaan maar overwinteren in Spanje? Maar dan mis je wel de Hollandse luchten.

Naar en vanaf MAS kijken

MAS, Museum Aan de Stroom, vormt sinds 2011 een nieuw oriëntatiepunt voor de stad Antwerpen. Het bijzondere ontwerp van het Nederlandse architectenbureau Neutelings Riedijk is niet alleen mooi om náár te kijken maar ook om er vanáf te kijken. Tot ’s avonds laat is het dakterras open, zodat er niet alleen kan worden genoten van de wolken in het glas maar ook boven je hoofd. En natuurlijk niet te vergeten: de ondergaande zon. Je kan natuurlijk ook over de stad uitkijken en denken aan de historische gebeurtenissen die zich onder het wolkendek hebben afgespeeld.