Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog steeds 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Brigitte Leferink maakte van haar oude appeltjes plaatkoek, Karin de Lange heeft een ander idee voor oude appels: een zoet toetje, appelgries.

Wintertoetje ook nog lekker in de lente

Appeltjes gaan rimpelen als ze te lang liggen. Dat is dan in het gunstige geval. Als ze onder lekkende bruine vlekken zitten, is het te laat. Dus als je ziet dat de appels dat punt dreigen te bereiken, maak er dan dit wintertoetje, appelgries van! En heus, het smaakt ook nog lekker in de vroege lente.

Niet griezelen van griesmeel

Er zit naast appelcompote en rozijnen, banketspijs in en dat hoort voor ons gevoel nu eenmaal bij de winter. En ja, het wordt afgedekt met pudding van griesmeel. Denk niet meteen ‘jakkes’, omdat niet iedereen van griesmeelpudding houdt. De gekonfijte rode en groene kersjes erin maken het lekker zoet en minder melig.

Appelgries

Nodig voor 2 personen:

  • 1 appel
  • een handje rozijnen
  • kaneel
  • twee plakjes van een stuk banket- of amandelspijs (zo dik als je lekker vindt!)
  • een beker melk of haver-, soja- of amandeldrink
  • twee eetlepels griesmeel
  • twee eetlepels gekonfijte vruchtjes (of in plaats daarvan met stukjes dadel, abrikoos, gekonfijte citroen of sinaasappel, er valt eindeloos mee te variëren)

Bereiding:

Zet de geschilde en in stukjes gesnipperde appel met de rozijnen op in een pannetje met een bodempje water. Laat in een kwartiertje zacht worden. Giet eventueel teveel water af. Verdeel over twee schaaltjes en bestrooi met kaneel. Prak per schaaltje een plakje banketspijs en strooi over de appelcompote. Breng de (plantaardige) melk aan de kook en strooi er de griesmeel met de twee eetlepels vruchtjes in. Kook tussen de één en zeven minuten onder roeren tot het mengsel dik wordt. Giet daarna over de compote met de banketspijs. Laat afkoelen. Kan zowel warm als koud gegeten worden. Versier desgewenst met lepel kersenjam en amandelschaafsel, zoals op de foto. Desgewenst kan het ook worden versierd met slagroom en een stroopwafeltje of ander (eventueel gekruimeld) koekje.

Meer tips voor zoetigheid met kliekjes

Er valt van restanten in je koelkast of elders nog zoveel lekkers te maken! Niet alleen deze appelgries. Een chocolademousse om je vingers bij af te likken, kan ook. Deze tips hebben we voor zoetekauwen: die gerimpelde appeltjes op de schaal kun je dus ook omtoveren in plaatkoek. Komen er mensen op bezoek dan maakt Brigitte Leferink van haar oude eieren deze sharlotka. En ook overrijpe bananen krijgen een zalig einde: in bananenbrood. In de zomer eiwitten over? Daar maak je met aalbessen een heerlijke Haagse Bluf van. Tot slot: oud brood gooi je niet weg, die zijn als wentelteefjes heerlijk bij het ontbijt.