Over iets meer dan 3 maanden gaat Gert Nonnekes met pensioen. Op 2 juli 2023 is het zover. Dan is hij 66 jaar en tien maanden. Dus al ruimschoots de Meer Dan Vijftig gepasseerd. Een mijlpaal… of toch niet? Stoppen met werken… of toch niet? Achter de geraniums… of toch niet? Gert denkt hardop met pensioengangers mee.

Een mijlpaal

Het is voor iedereen anders. Als het zover maakt iedereen zijn eigen keuze. Ik ook. Om te beginnen vind ik het absoluut een mijlpaal in mijn leven. Oprecht zeg ik: ik ga niet achter de geraniums zitten. Sterker nog, ik blijf gewoon doorwerken. Minder, maar het werk als zelfstandig privé-/directiechauffeur is te leuk om zomaar mee te stoppen.

Ben jij ook al zover? En heb je wel eens nagedacht over het moment dat je met pensioen gaat, niet meer hoeft te werken en ‘gewoon’ elke maand een AOW’tje en pensioen ontvangt? Het kan zijn, dat je geen pensioen hebt opgebouwd. Maar dan heb je vast voldoende achter de hand om te kunnen genieten van het werkloze bestaan. Anders heb je in het verleden iets niet goed gedaan…Daar ga ik maar niet vanuit.

Heb je over je pensioen nagedacht?

Of je erover nagedacht hebt als het zover is, is heel belangrijk. Veel mensen hebben nu hun werk en dat is het dan. Zij nemen geen tijd voor andere dingen of hebben daar geen zin in. Misschien heb jij geen hobby’s. Lezen of puzzelen doe je niet. Met familie of vrienden af en toe iets leuks doen, zit er ook niet in. Reizen vind je niks en met de krant lezen ben je in een uurtje klaar. Kortom: je toekomst is niet echt rooskleurig.

Cursus Pensioen in Zicht

Mijn vader mocht ‘eruit’ op z’n 56e, na 40 dienstjaren bij de gemeente Amsterdam. Hij had als personeelschef meegedaan aan de cursus ‘Pensioen In Zicht’. Was dat nodig? Dat niet, want hij had genoeg leuke dingen omhanden. Hij deed het om andere mensen iets erover te kunnen vertellen. Geen idee of zo’n cursus nog bestaat maar ik ken écht mensen voor wie het een uitkomst zou kunnen zijn.

Mijn vader heeft ruim 30 jaar van zijn pensioen kunnen genieten. Veel vrijwilligerswerk gedaan, gekalligrafeerd, getekend en geschilderd. Per jaar maakte hij zo’n 200 3D-kaarten voor verjaardagen, kerst en andere feestelijke momenten. Sporten deed hij nog twee keer per week en hij heeft lang geklaverjast. Graag ging hij met andere oudjes een dagje op stap met de auto of de trein.
Kijk! Dat zouden meer pensionado’s moeten doen…

Onze toekomst

Natuurlijk! Tijden zijn anders dan medio jaren ’80. Maar toch. Ik ben regelmatig chauffeur van een CEO van een gerenommeerd internationaal bedrijf. Werkt 24/7. We hebben het wel eens over de toekomst als we met pensioen zijn. Hij moet nog wel iets langer maar hij weet écht nog niet wat hij moet gaan doen als het zover is.

Ik gaf ‘m voor zijn verjaardag ‘De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde’, een roman van Jaap Kranenborg. Ik heb het boek ook. Leuk verhaal over Maarten die zijn eerste roerige jaren met hobby’s, reisjes, cursussen, vrijwilligerswerk en dergelijke beschrijft aan zijn overleden vader. Het is humoristisch en ontroerend. Maar een spannend eerste jaar was het wel. Of ‘mijn CEO’ het heeft gelezen? Hij heeft vast geen tijd gehad.

Met pensioen maar niet achter de geraniums!

Terug naar mezelf. Ik ga door met werken maar minder. Mijn vrouw Betty hoeft ook nog maar drie dagen in de week te werken. Mooi om af en toe eens lekker een lang weekend weg te gaan en wat vaker te wandelen en te fotograferen. Dat doen we allebei graag. Ik blijf artikelen schrijven over vakanties, stedentrips, wandelen en over dagelijkse dingen. Tekenen en schilderen wil ik weer gaan oppakken.

Eén ding is zeker: we kopen geen geraniums!

Meer lezen van Gert Nonnekes

Als directiechauffeur komt er veel op het pad van Gert Nonnekes. Regelmatig geeft hij tips over ons gedrag in het verkeer, zoals ritsen en laten ritsen. Maar hij is ook een sportliefhebber. Met name van waterpolo. Natuurlijk volgde hij ook het WK Voetbal in Qatar. Volg Gert en zijn vrouw Betty ook op hun wandeltochten, zoals het Westerborkpad, dat ze dit jaar lopen.

Openingsfoto: Jaques Gaimard/Pixabay