Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de wereldberoemde grafisch kunstenaar M.C. Escher werd geboren. Bezoek Den Haag en neem een kijkje bij het Kunstmuseum, tipt Kees Rooze.

Autootjes

Het mag niet in de schaduw staan van wat de wereldberoemde Maurits Cornelis Escher heeft gecreëerd maar niet alleen andere begenadigde kunstenaars zijn door hem geïnspireerd. Ook ik heb ooit een poging gewaagd. Bij het maken van het schilderijtje dat ik heb gemaakt; autootjes die in elkaar passen, kwam ik tot de ontdekking wat een uiterste precisie het werk van Escher vereist. Het leverde wel een vrolijk beeld op, dat jarenlang op de kinderkamer heeft gehangen.

Escher mooi doel voor NS-keuzedag

Toen we dus een doel zochten voor de zogenaamde keuzedagen van de NS viel het oog op de Escher-tentoonstelling in het Kunstmuseum in Den Haag. Het is dit jaar 125 jaar dat Escher werd geboren in Leeuwarden. Daarom staat dit jaar Den Haag, waar de grafisch kunstenaar een vaste plek heeft, Escher in Het Paleis, in het teken van de man en zijn werk.

Veel mensen mopperen over de vertragingen van de trein maar wij hadden niets te klagen. De sprinter jakkerde met 140 km per uur over het traject naar Gouda. Met deze snelheid word je wel een beetje door elkaar geschud. Mijn vader zou gezegd hebben: op de kermis moet je ervoor betalen. Vanaf Den Haag CS heb je met de bus een prima verbinding met het Kunstmuseum in Den Haag. Het gebouw, een ontwerp van Berlage, is een bezienswaardigheid op zich.

Ruimte, landschap, perspectief en illusie

Er zijn maar weinig mensen die het werk van Escher niet kennen. Tot aan de Legowinkel in Amsterdam is zijn werk op uiteenlopende plekken en toepassingen terug te vinden. Bij leven heeft Escher zo’n band met het Kunstmuseum opgebouwd dat daar nu de grootste verzameling van zijn werk in de wereld te vinden is.  De bijzonder uitgebreide expositie in het Kunstmuseum combineert zijn werk met dat van Gijs van Vaerenbergh. Net als Escher is zijn kunst ook een verkenning van de grenzen van ruimte, landschap, perspectief en illusie.

Een video van ‘Haagse Dingen’ op Youtube.

Escher in het Paleis

Wie zich helemaal wil onderdompelen in het werk van Escher: het is ook mogelijk een combiticket aan te schaffen die ook toegang verschaft tot Escher in het Paleis. Daar wordt in het kader van het jubileum aandacht ingeruimd voor de ontdekker van Escher, Samuel Jessurun de Mesquita.

Alleen maar over Escher schrijven doet het Kunstmuseum te kort. Er is ook nog de vaste expositie van het museum. Zelfs bij het kopje koffie in het restaurant/café zien we nog het prachtige ‘wind- powered’ sculptuur van Theo Jansen. Een enorm indrukwekkend kinetisch werk dat door de wind voortbewogen kan worden.

Museumcafé met werk van Theo Jansen. Foto: Kees Rooze.

Tegenlicht in Scheveningen

We halen nog een frisse neus op de boulevard van Scheveningen. Het licht bij de haven is prachtig en als fotograaf haal ik me hart op door prachtige plaatjes te schieten met tegenlicht. Want met kunst in aanraking komen, doet je met andere ogen naar je omgeving kijken.

De tentoonstelling Escher- Andere Wereld is nog te zien tot en met 10 september 2023.

Meer lezen van Kees Rooze

Kees Rooze schrijft regelmatig over fotografie voor Meerdanvijftig.nl, o.a. onder de noemer de Keuze van Kees. Daarnaast houdt hij van fietsen. En dan hebben we het nog niet over zijn liefde voor de muziek. Zo signaleerde hij als een van de eersten het talent van de muziekgroep Rondé.

Openingsfoto: M.C. Escher, Lucht en water I, 1938, houtsnede. Collectie Kunstmuseum Den Haag. © The M.C. Escher Company – Baarn – Holland. All rights reserved. www.mcescher.com