Nederland is sinds vorige week verrijkt met een nieuw platform voor tweedehandskleding, Sellpy. Het platform bestaat sinds 2014 al in Zweden en Duitsland en naast Nederland nu ook in Oostenrijk. Eigenaar H&M wil op die manier meewerken aan het hergebruik van grondstoffen. Wie kleding wil verkopen kan het aanbieden via Sellpy. Het platform zorgt zelf voor fotografie en plaatsing in de webshop. Verkopers krijgen 40 procent van de opbrengst. Bij dure kleding zelfs 50%. Sellpy is al de tweede online marktplaats voor kopers en verkopers van tweedehands kleding. United Wardrobe werd eind vorig jaar overgenomen door Vinted. Daardoor is het mogelijk geworden om vanuit je huiskamer te kopen bij een particulier in Spanje of zelfs de VS. Tweedehands kleding is doorgebroken als de nieuwe mode….!

Oma’s kleding kopen uit noodzaak

Met terugwerkende kracht ben ik dus een voorloper. Want zo’n vijftig jaar geleden kocht ik al mijn eerste tweedehandsje… Als student kon ik mij geen nieuwe kleding permitteren. Zelfs C&A was te duur. Zaken als H&M, Zeeman en Primark bestonden nog niet. Samen met andere studenten maakten we van de nood een deugd. Het werd in de jaren zeventig mode om in de jurk van oma te lopen. Het is het begin van een aantal tweedehands kledingwinkels in grote steden geweest.

Karins lievelingsjurk van meer dan 100 jaar oud.

Eén van mijn lievelingsjurken is een oude kanten jurk die nu ruim honderd jaar oud is. Ik kocht hem in zo’n ‘oma’-winkel. Op de markt ontdekte ik nog meer leuke tweedehandskleding. Ik vermaakte jurken tot een rok of bloesje. Zette er lintjes, kraaltjes of kant op vast. Nu heet dat vermaken ‘pimpen‘. En is het op dit moment net zo’n trend als tweedehands kleding kopen.

Het milieu sparen is nu de noodzaak

Toen mijn portemonnee wat gevulder raakte, was het een feest nieuwe kleding aan te schaffen. Maar na de eerste berichten over de milieuvervuiling door de kledingindustrie keerde ik weer terug bij mijn oude liefde voor tweedehandskleding. Inmiddels hangen er tussen mijn nieuw gekochte kledingstukken zo’n 15 tweedehandse. Ik heb jurken, bloesjes, vesten, tunieken, rokken, colbertjes en hessen. Alledaagse en feestkledij. Sommige zeer geliefd, zoals een blauwe rok met witte stippen, die ik ’s zomers graag draag (zie openingsfoto).

Tweedehands gekleed en toch gedistingeerd

Gedragen kleding heeft niet langer het stempel sjofel. Ooit had ik tweedehands een prachtige lange damesmantel, met bontje, aangeschaft. Een vage kennis maakte zelfs de opmerking dat ik er zo gedistingeerd uitzag. Dat betekende wel het doodvonnis voor de jas in mijn garderobe, want die paste niet bij de toen door mij gewenste ‘bohémien-look‘. Inmiddels is het onderscheid tussen tweedehands of nieuw niet meer te maken. Je uitstraling kan chic en duur zijn of gespeeld nonchalant. Voor elke kledingstijl is iets te vinden. En het leuke is: er is vaak maar één stuk van de kleding, dus je kunt niemand tegenkomen die hetzelfde gekleed is als jij.

Vintage

En sinds winkels in tweedehands kleding in de nieuwe mode zich vintage store zijn gaan noemen, kun je ze nauwelijks meer onderscheiden van andere modezaken. Ze ogen op zijn minst als een hippe outletstore, waarin alles netjes op maat en kleur hangt. Mijn laatste aanwinst komt uit zo’n winkel; een hagelwitte wijde blouse. Ik waag mij nooit aan wit, vanwege vlekgevaar. Maar voor een appel en een ei durfde ik er wel aan te beginnen. Letterlijk, want de tweedehandskledingwinkel in Zwolle die ik bezocht, heet zo. Er zijn intussen over het hele land al vijftien winkels onder die naam. Als we eindelijk weer kunnen winkelen en je komt naar Amsterdam op zoek naar vintagekleding, dan kun je in de negen straatjes je hart ophalen.

Tweede handskledingwinkel Appel & Ei niet te onderscheiden van andere modezaken.

Shoppen voor feestje

Heb je een gek feestje? Ga vooral in de kringloop kijken en shop een outfit bij elkaar die je vrienden niet van je kennen. Van hoge hakken tot enorme, kleurige oorbellen of halskettingen. Eén van de genoegens van de tweedehandskleding is dat ik zonder veel geld uit te geven voor feestdagen zoals Kerstmis kan kiezen voor een outfit met een knipoog. Een vooruitziende blik is wel nodig, want juist in deze maanden doen mensen hun feestkleding weg van het afgelopen jaar. Zo heb ik begin vorig jaar een gouden jurk gekocht voor enkele euro’s, die ik ook stoer als lange trui kan dragen op een broek.

Gouden jurk voor enkele euro’s aangeschaft, in afwachting van een feestje.

Kringloop en winkel hebben de voorkeur

Ondanks de komst van webshops voor de nieuwe mode van tweedehands kleding als Sellpy en Vinted, blijf ik een voorkeur houden voor fysieke winkels. Om de eenvoudige reden dat als een bloesje van 5 euro niet past, je twee keer voor verzendkosten moet betalen. En het is toch veel leuker in een kringloopwinkel of vintage store de kleur in het echt te zien en de kleding te kunnen passen. Even geduld oefenen dus maar. In de tussentijd volg ik het voorbeeld van collega Marlies Mielekamp, en ‘winkel’ ik in mijn eigen kledingkast. Zo leer ik combi’s maken met bekende ingrediënten, die me een nieuwe uitstraling geven. Milieuvriendelijker kan niet!

Meer tweedehands mode

We moeten anders naar ons koopgedrag van kleding kijken. Dat kaartte Marlies Mielekamp al eerder aan in haar verhaal over kledingkoopschaamte. Tips voor tweedehands kledingwinkels gaf zij ook, in de omgeving van Nijmegen. Zoals Secondhand Rose, waarvan de eigenares Wackie Jans over haar eigen kledingstijl vertelde. Brigitte Leferink schreef ook over Dierbaar Goed van Judy Cerfontaine, die van gebruikte kleding nieuwe stukken maakt.